ODLIČNE VIJESTI! Krapinske Toplice postaju županijsko središte za pružanje usluga na području rane intervencije

IZUZETNO VAŽNO ZA DJECU! “Bitno je da roditelji ne lutaju od vrata do vrata. Sad znaju kamo se obratiti za pomoć”

Objavljeno: 11.10.2023. Vanja Hozmec

Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice ostvarili su sredstva Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za razvoj i širenje mreže socijalnih usluga u zajednici.

Na području Krapinsko – zagorske županije u fokusu je usluga rane intervencije koja donedavno nije bila dostupna. Kako je istaknula županijska pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade KZŽ Martina Gregurović Šanjug, roditelji su te usluge do prije nekoliko godina tražili u raznim ustanovama i udrugama van područja županije jer ovdje nije postojala niti jedna udruga ili ustanova socijalne skrbi koja bi bila primarno fokusirana na pružanje usluga rane intervencije.  

Razumna odluka 

Županija je stoga, kao osnivač Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, fokus usmjerila upravo na usluge rane intervencije, a kroz dvije navedene ustanove jer je upravo u njima postojala baza stručnjaka, što je predstavljalo temelj da se to područje počne razvijati upravo u Krapinskim Toplicama. 

– Ranu intervenciju možemo opisati kao skup mjera podrške kod određenih teškoća u razvoju koje su već vidljive ili kod djece kod koje postoje određeni rizici u razvoju. Rana intervencija namijenjena je djetetu, no važno je da su u postupak upućeni i roditelji te drugi stručnjaci koji su u doticaju s djetetom. Kao što sam naziv kaže, rana intervencija podrazumijeva podršku koja se pruža djetetu do treće godine života, odnosno do sedme ako se nije ranije krenulo. Izuzetno je važno da se prepozna dijete kojem je potrebna takva podrška da se ono uključi u tretman što ranije jer se određene teškoće na taj način mogu spriječiti, a one postojeće se mogu znatno ublažiti – pojasnila je Gregurović Šanjug. 

– Rana intervencija je jedna od usluga kojoj je Županija proteklih godina posvetila posebnu pažnju i vrlo intenzivno i predano radila na njenom razvoju, a rezultat je osnivanje kabineta prije tri godine – naglasila je pročelnica, pa detaljnije pobrojala što je dosad učinjeno:

– 2016. godine je formirana dodatna predškolska skupina za integraciju djece s teškoćama u razvoju i kada je Županija preuzela financiranje djelatnika u toj skupini. Time su znatno smanjene liste čekanja za uključivanje djece u predškolsku ustanovu. Nakon toga počelo se s ulaganjem u prostor i pri Specijalnog bolnici i pri Centru za odgoj i obrazovanje. U Bolnici je sredstvima županije uređen kabinet za senzornu integraciju, a u Centru je uređen i opremljen kabinet za ranu intervenciju – kazala je Gregurović Šanjug.

Osim u opremanje prostora, znatna su sredstva uložena i u edukaciju stručnjaka, a usavršavali su se i stručnjaci iz Centra i oni iz Bolnice.

– Rezultat toga je da se usluge rane intervencije danas pružaju i u Centru i u Bolnici, s time da svaka ustanova, prema svojim specifičnostima, pruža određene usluge. Kabinet za ranu intervenciju je centralno mjesto u kojem se pružaju usluge rane intervencije, a važno je reći da su one i dosad bile u potpunosti besplatne za roditelje jer su troškovi rada kabineta bili u potpunosti pokriveni od strane Županije. Tako će djelomice biti i u budućnosti – najavila je pročelnica.

Sklapanjem ovih ugovora, kazala je Gregurović Šanjug, osigurava se dodatan izvor i temelj za širenje usluga rane intervencije, a to u ovom slučaju znači zapošljavanje novih stručnjaka različitih specijalnosti u području rane intervencije.

– Širenje usluga znači ranije prepoznavanje i uključivanje djece, ali i olakšava snalaženje roditelja u sustavu rane intervencije. To u konačnici znači stvaranje boljih šansi za svako dijete s teškoćama u razvoju ili s rizikom razvoja teškoća u razvoju. Važno je i da će naši područni uredi Zavoda za socijalni rad moći upućivati djecu, temeljem svojih rješenja, u ove dvije ustanove na procjenu, ali i tretman, a to dosad nije bilo moguće kod nas jer u županiji nismo toga imali – rekla je pročelnica te za kraj dodala da je krajnji cilj da usluga rane intervencije bude dostupna svima na području Krapinsko – zagorske županije, bez obzira na materijalne mogućnosti, geografski položaj i druge faktore. 

Prava adresa 

Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice Antun Zupanc izrazio je ovom prilikom posebno zadovoljstvo što može izvijestiti javnost o potpisivanju ugovora s resornim ministarstvom.

– Centar ovu djelatnost obavlja od 2020. godine, tad je i krenuo rad Kabineta te se u vrlo kratkom periodu prijavilo 189 roditelja. Dosad smo realizirali 135 procjena, od toga nam je danas u tretmanu 53 djece što je velik broj za kabinet koji djeluje u Centru i za sad ima jednog stručnjaka edukacijskog rehabilitatora, no nadam se da će potpisivanjem ugovora dobiti priliku za nova zapošljavanja kako bi ojačali tim. Na tretman čeka još 23 djece, a na listi čekanja na procjenu imamo 29 djece s područja županije. Meni je kao ravnatelju izuzetno bitno da roditelji, djeca i obitelji dobiju primjerenu podršku čim ranije, kako bi njihov proces inkluzije bio što uspješniji. Bitno je da roditelji ne lutaju od vrata do vrata te da sad znaju gdje se mogu obratiti za pomoć – kazao je ravnatelj Zupanc te se osvrnuo konkretno na usluge u Centru:

– Sklopili smo ugovor za 25 usluga stručne procijene na mjesečnoj razini. 83 usluge za rano-razvojnu podršku za djecu od nula do tri godine i 108 usluga za djecu u dobi od tri do sedam godina, također rano-razvojna podrška. Radi se o otprilike 69.000 eura na godišnjoj razini – dodao je Zupanc.

Isto tako ponosan i zadovoljan bio je i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Danijel Javorić Barić koji je istaknuo kako je Županija bila glavni pokretač inicijative.

– Uspjeli smo se izboriti za potpis ovog vrijednog ugovora kojim smo postali jedina specijalna bolnica u Hrvatskoj koja može pružati socijalne usluge ovog tipa. Iako ovaj ugovor za nas nije financijski značajan, on je značajan na mnogo drugih aspekata i polja da je srce svih onih koji su bili uključeni na ovom projektu ispunjeno do maksimuma i mogu reći da ćemo s veseljem, u koordinaciji s našim partnerima i susjedima, pružiti što je moguće kvalitetniju uslugu – poručio je ravnatelj Javorić Barić istaknuvši kako ovo označava novo poglavlje:

– Kod nas se radi o 25 usluga za djecu u dobi od nula do tri godine, što je vezano za rano-razvojnu podršku. Također, imamo i 25 usluga rano-razvojne podrške za djecu od tri do sedam godina, a uz to imamo dogovorno i 12 usluga koje se odnose na stručnu procjenu. Sveukupno, vrijednost tih usluga mjesečno iznosi približno 1600 eura, odnosno do isteka ugovora je na razini do 25.000 eura – dodao je Javorić Barić.

Važnosti ugovora svjesna je i načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković.

– Htjela bih čestitati Centru za odgoj i obrazovanje i Specijalnoj bolnici. Za našu općinu to znači puno jer ona ima izuzetno dugačku tradiciju pružanja zdravstvenih usluga, a samo proširenje socijalnih usluga rane intervencije znači veliki iskorak za svu djecu – rekla je načelnica Jureković. 

Dožupanica Jasna Petek istaknula je da je Krapinsko – zagorska županija istinska ‘županija prijateljica djece’ u svim svojim politikama i aktivnostima te da uvijek radi s ciljem da sve usluge koje su djeci potrebne, učini dostupačnim i pristupačnim. 

Dugotrajan proces 

– Rana intervencija ili rana razvojna podrška, kako se po novom Zakonu o socijalnoj skrbi ova usluga zove, je jedna socijalna usluga koja je izuzetno potrebna mališanima u onoj najranijoj dobi, ali ne samo mališanima nego jednako tako i njihovim obiteljima. Program rane intervencije proširuje se ovdje u Krapinskim Toplicama jer tu imamo dvije sjajne ustanove koje imaju jako dugu tradiciju rada, što zdravstvenih usluga, što odgojno-obrazovnih usluga s djecom s teškoćama u razvoju, ali i s osobama s invaliditetom. Naprosto je bilo logično da u ovom mjestu, u ove dvije ustanove gdje je koncentracija stručnjaka koji se bave ovim područjem najveća u županiji, pokušamo proširiti ove usluge na način da ih ugovorimo s resornim ministarstvom – poručila je Petek. 

Naglasila je da su pregovori trajali dugo, no sve stavke koje su ranije pobrojane, a koje su napravljene od 2016. godine, bile su dobar temelj za ugovaranje ovih usluga i potpisivanje ugovora.

– Možda to financijski i nije tako izdašno koliko je snažna poruka da imamo podršku resornog ministarstva za pružanje ovih usluga i da smo konačno ušli u mrežu pružanja tih usluga. Krapinsko – zagorska županija dugi niz godina razvija i financira ovu uslugu korak po korak. Međutim, naše financiranje tu ne prestaje. Dapače, ovi ugovori znače da ćemo ovu uslugu proširiti i nadograditi, prije svega novim stručnjacima koji su izuzetno važni za dijagnostiku i terapijske postupke, a nakon toga i materijalno – zaključila je dožupanica. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba