U Dubrovčanu, podno Spomen parka Hrvatskoj majci, počela gradnja Aleje velikana

NA JEDNOM MJESTU: Tuđman i Tito, ali i brojni drugi Zagorci značajni za hrvatsku povijest

Objavljeno: 11.10.2023. zagorjeinternational

U Dubrovčanu, podno Velike Erpenje i Spomen parka Hrvatskoj majci, gradi se Aleja velikana Hrvatskog zagorja. Projekt je idejno pokrenula Turistička zajednica ‘Biser Zagorja’, a nositelj projekta je Općina Veliko Trgovišće na čijem zemljištu se Aleja i gradi, piše Radio Stubica

U Aleji velikana svoje će mjesto naći Matija Gubec, Antun Augustinčić, Antun Mihanović, Oton Iveković, Ljudevit Gaj, Ljudevit Vraniczany, Josip Broz Tito, Franjo Tuđman te velikanke Justina Mihanović, Sidonija Erdődy Rubido, Veronika Desinićka i Marija Jurić Zagorka.  

Kako je za Radio Stubicu istaknula direktorica TZ Biser Zagorja Tatjana Petranović Capar, bit će to nova atraktivna turistička lokacija će predstaviti Zagorke i Zagorce koji su ostavili trag u hrvatskoj povijesti. U parku, uz tematsku stazu, postavit će se 12 ploča multimedijalnog sadržaja, muzička klupa s pričama o Hrvatskom Zagorju i općenito o velikanima koji se spominju, umjetničke instalacije te drugi atraktivni sadržaji.

Općina Veliko Trgovišće financira projekt s oko od 94.000 eura, a ostvarila je i bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 33.000 eura, a Turistička zajednica Biser Zagorja s 22.000 eura. Radovi na Aleji Velikana trebali bi završiti kroz dva i pol mjeseca.

 

Korak dalje je širenje ove priče. Potpisani je  sporazum o suradnji sa susjednim turističkim zajednicama; Vu plavem trnaci, Srce Zagorja i TZ Grada Oroslavja i izrada interaktivne karte, gdje će onda i ove spomenute turističke zajednice na svojim lokacijama obilježiti pojedine točke posvećene svojim velikanima.  

– Ovakvim sadržajima želimo potaknuti ljude da upoznaju svoju povijest, educiraju se, zabave kroz kvizove i neke nagradne igrice, ali i potaknuti turiste da ostaju kojim dan duže na našem području – istaknula je šefica TZ Biser Zagorja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba