‘Ostanak mladih i stvaranje boljih uvjeta za život nužni su za opstojnost općine’

IZUZETNO USPJEŠNI: Općina Jalžabet u godinu dana uz EU fondove udvostručila svoj proračun 

Objavljeno: 10.10.2023. zagorjeinternational

Proračun Općine Jalžabet inače iznosi oko 900.000 eura. No, općinska je Uprava napravila pravi zaokret i pažnju usmjerila na financiranje projekta iz europskih fondova, tako da je unazad godinu dana ugovorila bespovratna sredstva u iznosu 1,8 milijuna eura.  

Na taj je način proračun općine u samo godinu dana udvostručen. 

Uređene prometnice 

Najveći dio sredstava došao je iz Fonda solidarnosti. Kroz taj je fond u prvobitno stanje vraćeno čak 12 prometnica na području općine, tako da sada u Jalžabetu gotovo da i nema prometnice koja nije uređena. Također, za one rijetke koje još nisu, već se pripremaju prijave na natječaje.   

Paralelno se radi i na izgradnji pješačko-biciklističke staze u duljini 1,5 kilometara koja će povezivati četiri naselja, a bit će sufinancirana novcem iz Ministarstva regionalnog razvoja i Europske unije u iznosu 30.000 eura. Dokumentacija za izradu pješačko biciklističke rute s odmaralištima je spremna i čeka na prijavu preko ITU mehanizma, a projekt je vrijedan 200.000 eura. 

Nadalje, pri kraju je građevinska dozvola za dogradnju dječjeg vrtića. Tamo se s pet dodatnih prostorija nastoji riješiti dugoročni problem premalog smještajnog kapaciteta za najmlađe. Uz dogradnju novih 600 metara kvadratnih, ide se i u rekonstrukciju postojećih 300 metara kvadratnih kako bi se zadovoljili svi standardi i djeci pružili najbolji mogući uvjeti za sretno odrastanje. Sredstva su osigurana preko nacionalnog plana za oporavak i otpornost u iznosu od oko 600.000 eura. 

Isto tako, novost od ove godine u vrtiću je i da su roditelji oslobođeni plaćanja vrtića u petom i šestom mjesecu, a sve to zahvaljujući uspješnoj prijavi na natječaje Središnjeg ureda za demografiju i mlade u iznosu 29.000 eura. 

Uskoro kreću i radovi na solarnoj elektrani na postojećem krovu što će dovesti do novih ušteda, a na ponos je i da će elektrana sa smještajnim kapacitetima, restoranom, multifunkcionalnom dvoranom, mini tržnicom i pratećim adrenalinskim parkom koji će se savršeno nadovezati na postojeći sportski centar, podići kvalitetu sportskog življenja u općini. Također, nakon prošle godine i uspješno prezentiranih novih teniskih terena koji su sufinancirani od strane Ministarstva turizma i sporta u iznosu od oko 40.000 eura, ove godine je od istog ministarstva dodatnih oko 25.000 eura sredstava za izgradnju nogometnog kaveza, a radit će se i obnova boćališta te izgradnja igrališta odbojke na pijesku. 

Bolji životni standard

– Veliki investicijski projekti za razvoj komunalne i društvene infrastrukture donijet će i gospodarski razvoj općini Jalžabet, a time direktno utjecati i na životni standard svih stanovnika. Ostanak mladih i stvaranje boljih uvjeta za život nužni su za opstojnost općine, pa upravo iz tog razloga svi projekti koji se prijavljuju i realiziraju važan su korak u razvoju Jalžabeta. Od provođenja kvalitetnih demografskih mjera, stalnog razvoja infrastrukture do projekata očuvanja okoliša i prirode, uz komunikaciju sa svim društvenim i gospodarskim čimbenicima Jalžabeta, udruga, obrtnika i gospodarstvenika, Uprava Jalžabeta razvija Općinu u svim njenim segmentima i postaje primjer uspješnosti te transparentnog i učinkovitog upravljanja na dobrobit svih naših stanovnika – rekao je načelnik Jalžabeta Rajko Solar za magazin Jutarnjeg lista ‘Najbolji EU projekti i gradovi 2023’ posebno izdan povodom proglašenja najuspješnijih. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba