“Ružičasti listopad u Krapinsko - zagorskoj županiji”

I AquafilCRO ovaj mjesec podiže svijest o važnosti preventivnih pregleda za rak dojke

Objavljeno: 10.10.2023. zagorjeinternational

AquafilCRO iz Oroslavja priključio se humanitarnoj akciji “Ružičasti mjesec u Krapinsko-zagorskoj županiji” posvećenoj podizanju svijesti o raku dojke i njegovoj prevenciji koju predvodi udruga Europa Donna Krapina. Društvo AquafilCRO proglasilo je ružičasti tjedan od petka 6.10 do petka 13.10. tijekom kojeg su pozvali radnice i radnike da u svoju odjeću uključe i ružičaste elemente, a ispred pogona cijeli tjedan vijori ružičasta zastava. Sve navedene aktivnosti imaju jednu svrhu – potaknuti i ohrabriti žene da odu na preventivni pregled dojki koji bi im mogao spasiti život. AquafilCRO će udruzi Europa Donna Krapina uplatiti i novčanu donaciju.

“Mnogi od nas znamo ili smo poznavali nekoga tko se zbog karcinoma morao suočiti s borbom za život. Sve nas rastužuje činjenica da je mnogo života u Hrvatskoj moglo biti spašeno ranijim otkrivanjem bolesti. Upravo stoga trudimo se omogućiti našim radnicima najbolju zdravstvenu skrb, sve na naš račun. Oni su naša pokretačka snaga i na prvom su nam mjestu u svim našim odlukama. Ovaj mjesec posvećen je našim vrijednim radnicama koje su nečije majke, sestre, prijateljice, supruge – molimo vas, odradite preventivni pregled!”, izjavio je Saša Muminović, predsjednik uprave i direktor društva AquafilCRO.

Društvo AquafilCRO kontinuirano potiče prevenciju i rano otkrivanje karcinoma kod svojih zaposlenika. Prošle godine društvo je ugovorilo besplatne sistematske preglede u Poliklinici Punek. Naime, prema podacima Europskog informacijskog sustava za rak, u 2020. godini Hrvatska je bila rekorder u Europi po broju preminulih od raka po glavi stanovnika. Za crnu statistiku prije svega je zaslužno prekasno otkrivanje bolesti što se ovakvim akcijama pokušava poboljšati. Osim sistematskih pregleda, AquafilCRO svojim zaposlenicima pokriva i sve troškove dopunskog zdravstvenog osiguranja.

“U posljednje vrijeme sve češće se susrećemo sa zloćudnim bolestima dojke koji uzrokuju veliki broj smrti kod žena. Ne postoji jasan uzrok oboljenja, a obolijevaju i mlade žene u dvadesetim ili tridesetim godinama. Zbog toga su redoviti pregledi uz samopreglede, mamografiju i ultrazvuk ključni – uz njih je moguće otkriti karcinom dojke u ranom stadiju kada su puno veće šanse za liječenje i nastavak života. Vjerujem da bi sve žene koje su se suočile s rakom dojke rekle isto – nemojte gledati na broj svojih godina već odaberite jedan dan u kalendaru koji ćete svake godine iskoristiti za godišnji pregled dojki”, naglasio je doktor Siniša Punek iz istoimene poliklinike.

Prema riječima liječnika, samopregled dojki trebalo bi provoditi jednom mjesečno i traje tek koju minutu. Internet je pun korisnih savjeta i edukativnih videa na tu temu. Cjelokupni program akcije “Ružičasti mjesec u Krapinsko-zagorskoj županiji” možete pogledati na poveznici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba