Na kraju kupoprodajne sage Ivan ne ide u zatvor, a Opel Astra vraćena prvom kupcu

‘TELEVISA PRESENTA’: Ivan prodao auto Matiji pa mu ga ukrao iz dvorišta te prodao Dariju

Objavljeno: 09.10.2023. zagorjeinternational

Zbog pomalo nevjerojatne ideje, odnosno radnji koje nemaju veze sa zdravim razumom, 29-godišnji Ivan iz Podravine dio života mogao bi provesti iza rešetaka. Naime, on je nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici proglašen krivim za počinjenje dvaju kaznenih djela, od kojih se jedno odnosi na krađu, a drugo na davanje lažnog iskaza, piše Podravski list

Nestanak prometne 

Sve to dogodilo se u kolovozu 2020. godine, kada je glavni junak ove priče iz jednog dvorišta ukrao Opel Astru koju je, zanimljivo, nekoliko dana ranije za 10.000 kuna prodao vlasniku poduzeća koje se bavi kupoprodajom vozila. Da stvar po njega bude gora, nakon toga otišao je na policiju i prijavio nestanak prometne dozvole, a sve kako bi dobio novu i nanovo prodao automobil koji je već imao vlasnika. Međutim, njegov je plan uskoro “pročitan“, iako je na suđenju nudio skroz drugačiju priču od one kojom su baratali svjedoci. 

Naime, Ivan je u svom iskazu tvrdio da nije kriv te se branio tezom da automobil nikome nije prodao, već da je od oštećenog vlasnika poduzeća posudio 10.000 kuna s nakanom da mu kasnije vrati. Pritom je naglasio da se znaju od ranije, jer je upravo od njega kupio taj isti automobil dvije godine ranije. Međutim, kako je vlasnik spomenutog poduzeća Matija u to vrijeme bio na moru, novac mu je dao njegov prijatelj, u čijem je dvorištu ostavio automobil na čuvanju.

– Ne znam ima li u Koprivnici javnog parkirališta na kojem bih mogao tako ostaviti auto pa sam ga ostavio na čuvanju u dvorištu prijatelja Dalibora kako bih ga mogao pokupiti prilikom povratka iz Varaždina – izjavio je Ivan, koji je u sve umiješao i policiju. 

– Bio sam na policiji, gdje su mi dali do znanja svoje vozilo mogu uzeti bilo kada i na bilo koji način, bilo u nečijem dvorištu ili parkiran na ulici, pa čemu sam i postupio. Osim toga, dvorište iz kojeg sam uzeo auto nije bilo zaključano, nije bilo niti brave, nisam provaljivao, već ušao u dvorište i pozvonio. Nikog nije bilo pa sam uzeo auto kako mi je to od strane policijskih službenika navedeno – rekao je Ivan u svojoj izjavi.

Sve je bila laž 

Međutim, sve je to bila laž, a demantirali su ga Matija, s kojim je dogovorio prodaju automobila, Dalibor, koji mu je predao novac s obzirom na to da je Matija bio na moru, te Matijin otac, iz čijeg je dvorišta automobil ukraden.

Oštećeni Matija otkrio je da ga je Ivan zvao početkom kolovoza i ponudio mu Opel Astru za 10.000 kuna, što je on prihvatio s obzirom na posao kojim se bavi. Nakon što je posao dogovoren, a automobil isporučen, Ivan ga je nazvao i pitao može li mu posuditi taj isti automobil, što je on odbio, a auto je u međuvremenu pokupio njegov otac i parkirao ga u svoje dvorište na Lenišću. Upravo iz tog dvorišta auto je par dana kasnije nestao, a Ivan ga je preprodao dalje Dariju s virovitičkog područja, o čemu su sredinom rujna obavijestili Matiju iz policije. Sve to potvrdili su svjedoci.

Na temelju svega, na sudu su zaključili da su svjedočenja oštećenih razumna, logična i u skladu s materijalnom dokumentacijom, odnosno potvrdili su da se radilo o klasičnoj kupoprodaji vozila, a ne o nekakvoj pozajmici i ostavljanju u zalog automobila, o čemu je Ivan pričao. Uostalom, to potvrđuje i činjenica da je Ivan automobil koji je neovlašteno uzeo iz dvorišta samo par dana kasnije prodao dalje. Zbog svega toga osuđen je na kaznu zatvora od jedne godine, ali uvjetno. To, pak, znači da se neće iza rešetaka ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.  

Što se tiče Opel Astre, oduzeta je vlasniku iz mjesta nedaleko Virovitice, gdje je preprodana te je vraćena poduzeću, koje ju je prvotno kupio. Presuda je nepravomoćna i Ivan je na nju imao pravo žalbe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba