‘Cijela situacija je u potpunosti pod kontrolom - tražimo kvar da bismo ga otklonili’

NUKLEARKA KRŠKO: Obustavljen rad zbog ispuštanja vode u primarnom sustava

Objavljeno: 07.10.2023. zagorjeinternational

U četvrtak je preventivno zaustavljen rad Nuklearne elektrane Krško zbog povećanog ispuštanja primarnog sustava unutar zaštitne zgrade. Iz elektrane poručuju da nema utjecaja na zaposlenike, stanovništvo ni okoliš. Privremeno zaustavljanje elektrane u središnjem Dnevniku HTV-a komentirao je Saša Medaković, član Uprave Nuklearne elektrane Krško te otkrio kako će elektrana biti zatvorena desetak dana, prenosi .

-Još uvijek tražimo o čemu je riječ, bliže smo u saniranju samog problema. Radi se o manjem puštanju našeg primarnog kruga, voda nam istječe iz sustava, to su relativno male količine, recimo pola litre u minuti, što je relativno teško vidjeti. Sada ostvarujemo preduvjete da bi naši ljudi mogli ući bliže samom primarnom sustavu, moramo ga ohladiti, ugasili smo nuklearnu reakciju kako bismo imali uvjete rada sigurne za nastavak traženja problema, potom i definiranje akcija kako bi ga otklonili i vratili ga natrag u pogon – objasnio je Medaković u Dnevniku HTV-a.

Otkrio je i koliko će dugo elektrana biti zatvorena.

-S obzirom na to da smo sada u uvjetima već pomalo i hladne obustave, idemo k tome da bi reaktor potpuno otvorili, izvadili gorivo da bismo osigurali uvjete za rad ljudi. Vjerojatno se radi o desetak ili više dana – rekao je Medaković.

Upitan je i trebaju li stanovnici biti zabrinuti.  

-Ne trebaju, cijela situacija je od početka u potpunosti pod kontrolom, naša sigurnosna kultura je na takvoj razini da i najmanji kvar shvaćamo ozbiljno i poduzimamo sve kako bi nuklearna sigurnost bila na najvećoj razini. Nikakvih posljedica neće biti niti bilo kakvih opasnosti za stanovništvo i okoliš. Tražimo kvar da bismo ga otklonili – pojasnio je Medaković. Dodao je i kako neće biti nikakvog povećanog radioaktivnog djelovanja.

-Ono što je izlazilo iz reaktora je obična voda, iz primarnog kruga koju mi hvatamo, zadržavamo unutar zaštitne zgrade, filtriramo i puštamo dalje, potpuno neradioaktivno – pojasnio je Medaković.

Slovenija izuzetno podržava nuklearnu energiju, elektranu koja radi, Krško, kao i potencijalnu izgradnju nove elektrane koja u ovom trenutku plan Gen energije. Hrvatska je javno izrazila interes da se pridruži takvom projektu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba