Zbog mogućih kancerogenih tvari u zraku, škole odgodile nastavu. Građani dobili SMS upozorenje - na njemačkom

OSIJEK U DIMU: Buknuo požar u skladištu plastike – evakuirani strani radnici koji žive u krugu tvornice

Objavljeno: 04.10.2023. zagorjeinternational

U pogonu osječke tvrtke “Drava international” kod prigradskog naselja Brijest u srijedu poslije ponoći došlo je do požara uskladištene plastike na otvorenom prostoru, koji pokušavaju lokalizirati profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe. Stanje je iznimno ozbiljno, ovo je požar do sada nezapamćenih razmjera na području Osijeka. Požar je zahvatio i dio objekta i još nije lokaliziran, piše 24sata.  

– Neka ljudi što manje borave na otvorenom, da ne prozračuju prostorije, da zatvore prostore. Nešto je lošija situacija u naseljima Antunovac i Ivanovac, ali rade se analize, zasad podaci nisu alarmantni. Gori plastika, može biti dosta kancerogenih tvari u zraku, ali vjetar zasad nosi sve južno od Osijeka. Za sada vjetar nosi dim prema jugu, dalje od Osijeka. Djeca mogu na nastavu u Osijeku, ali ne i u naseljima južno od Osijeka – Antunovac, Ivanovac, Čepin, Vuka, Ernestinovo i Laslovo – poručio je  zamjenik osječkog gradonačelnika i šef Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka, Dragan Vulin.

– Nemamo ozbiljnije ozlijeđenih, bilo je nekoliko intervencija Hitne pomoći koja je pomogla vatrogascima uslijed djelovanja topline, ali nije bilo ničeg ozbiljnog i vjerujem da će tako i ostati – dodao je.

Kaže da su građane Osijeka i okolice putem SRUUK-a poslali poruku da ne borave na otvorenom i da zatvore prozore.

– Dim sada ide južno od Osijeka, dalje od grada pa smo izdali preporuku svim stanovnicima Osijeka da se što manje zadržavaju na otvorenom i da se nastava u školama i sve aktivnosti u zatvorenom mogu normalno odvijati. Također, neka se ne prozračuju prostori, da se ne otvaraju prozori – rekao je Vulin i dodao kako su evakuirali strane radnike koji su živjeli u krugu tvornice. 

Prvo je odaslano upozorenje, a potom je stigao i SMS. No dio građana javlja da je tu prvu poruku dobio na njemačkom jeziku, prenosi Index.

-Wir bitten die Burger, die Fenster zu schliessen und nicht nach draussen zu gehen, es sei denn, dies ist aufgrund der moglichen schadlichen Auswirkungen von Gasen aufgrund des Plastikbrands in Brijesto erforderlich – pisalo je u upozorenju što se na hrvatskom prevodi:

-Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova od požara plastike u Brijestu – stajalo je u SMS-u.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba