U kategorijama ‘doprinos poduzetništvu’ i ‘najbolji projekt prema glasovima publike’

ISKRENE ČESTITKE! Projekt ‘BAIF’ Krapinsko – zagorske županije dobio dvije druge nagrade  za najbolji županijski EU projekt

Objavljeno: 04.10.2023. VH

U hotelu ‘Esplanade’ u Zagrebu dodijeljene su nagrade za najbolji županijski EU projekt. U finale ovogodišnjeg izbora ušlo je ukupno 39 projekata, od čega čak dva Krapinsko – zagorske županije – ‘Baltazar 5’ i ‘BUSINESS ANGELS IMPACT FUND – BAIF’.  

Ovaj drugi, ‘BUSINESS ANGELS IMPACT FUND – BAIF’, proglašen je drugim najboljim projektom i to u kategoriji ‘doprinos poduzetništvu’, ali i u kategoriji ‘najbolji projekt prema glasovima publike’, te su tako u Krapinsko – zagorsku županiju stigla čak dva vrijedna priznanja.

Primili su ih direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije Helena Matuša i župan Željko Kolar.

Kako je tom prilikom izjavila Matuša, nagrađeni je projekt već dobro poznat u poduzetničkoj zajednici, trajao je punih 18 mjeseci, a završio je u lipnju 2022. godine.

– Projektom kojeg je pokrenula Županija smo na razini cijele Hrvatske okupili preko 100 ‘startup-ova’, odnosno poduzetnika početnika, koji razvijaju svoje poslovanje, ali isto tako dobro razmišljaju o doprinosu društvu. Također, educirali smo investicijsku zajednicu o ‘impact investingu’, odnosno investiranju s društvenim učinkom gdje smo stvorili sve preduvjete za stvaranje novog fonda koji će investirati u početne faze ‘startupova’ u Hrvatskoj. Tu su partneri ‘Feels good fond’ rizičnog kapitala, prvi hrvatski fond rizičnog kapitala koji se fokusira na investicije s društvenim učinkom. Kroz jedno kratko vrijeme očekujemo i lansiranje tog fonda koji je direktan rezultat našeg projekta – pojasnila je Matuša.

Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Krapinsko – zagorske županije Vlatka Mlakar kazala je da su svi izuzetno ponosni na uspjeh ovog važnog projekta.

– Mi se zapravo želimo natjecati s drugima kako bi mi sami postali bolji. Kroz ovaj projekt stvorili su se vrlo konkretni rezultati, stvorili smo platformu za jednostavnije ulaganje rizičnog kapitala u ‘startup-ove’ koji proizvode društveni učinak. U Hrvatskoj se mnogo govori o socijalnom, odnosno društvenom poduzetništvu, a mi smo ponosni da smo kao Županija ‘uzeli’ ovo područje i da se time bavimo jer je to, ne samo nacionalna tema, već i europska – poručila je Mlakar.  

Župan Kolar istaknuo je da je ovo samo jedna u nizu velikih europskih nagrada koje su proteklih godina stigle u Županiju.

– Jenom smo bili apsolutni pobjednik, osvojili smo drugo mjesto, treće mjesto, a sada opet drugo mjesto, odnosno dva druga mjesta, za jedan projekt. Jedno od strane stručnjaka, a drugo od strane zajednice i to nam je izuzetno bitno. Društveno-odgovorno poslovanje zajednici bi svima trebalo biti na prvom mjestu, ispred bogaćenja i ispred kapitala. Naša županija je prva u Hrvatskoj krenula na takav način i vjerujem da će nas pratiti i ostali – istaknuo je župan. 

Priznanja su dodijeljena u pet kategorija: Doprinos poduzetništvu, Doprinos znanosti i inovacijama, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici te Najbolji projekt prema glasovima publike. 

Inače, radi se o nagradama koje Jutarnji list, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom Župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dodjeljuje za najuspješnije projekte EU u Republici Hrvatskoj, s ciljem povećanja razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju europskih sredstava i predstavljanja brojnih uspješnih lokalnih EU projekata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba