“Bolest s tisuću lica”

Obilježen Nacionalni dan multiple skleroze. Lijepo druženje ovjekovječeno i zajedničkom fotografijom 

Objavljeno: 03.10.2023. zagorjeinternational

Osim u Zaboku, Nacionalni dan multiple skleroze obilježen je prošlog vikenda i u Biogradu na moru snimanjem zajedničke fotografije s preko 170 osoba oboljelih od multiple skleroze ispred gradske uprave u Biogradu na moru u organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske i udruga svih članica, pa tako i Društva multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije. Kroz druženje s građanima informirali su javnost o multipli sklerozi, “bolesti s tisuću lica“. 

Na javnom događaju poručili su da javnost često ne vidi što se zbiva iza relativno normalnog izgleda oboljelih. Oboljeli od multiple skleroze skrivaju bol, vrtoglavice, probleme s vidom, kognitivne probleme, seksualne probleme, inkontinenciju, depresiju i niz drugih simptoma. Mnogi zbog njih imaju problema sa zadržavanjem radnog mjesta i nerazumijevanjem okoline pa je važno pokazati da postoje, te da im je potrebno osigurati kvalitetu života istovjetnu ostalim građanima. Snimili su i zajedničku fotografiju u narančastim majicama sa znakom Supermana i slogana “Borim se s multiplom sklerozom, a koja je tvoja supermoć?“.

Nakon snimanja zajedničke fotografije u centru Biograda na moru, u hotelu ‘Adria’ održao se XIII. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze kroz niz edukativnih predavanja vodećih stručnjaka koji se bave multiplom sklerozom u Hrvatskoj, kao što je profesor Mario Habek s KBC-a Zagreb, doktorice Barbara Barun i Tea Mirošević Zubonja, predsjednica SOIH-a Marica Mirić, profesor psihologije Boris Blažinić te mnogi drugi. Za dobro raspoloženje u večernjim satima pobrinuo se Vlatko Štampar. 

Iz Društva multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije simpoziju je prisustvovalo 14 oboljelih s područja Krapinsko – zagorske županije.

O Nacionalnom danu MS

Na inicijativu Saveza društava multiple skleroze Hrvatske i udruga članica, Hrvatski Sabor je 17. travnja 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze 26. rujna. Time su oboljeli od MS-a diljem Hrvatske dobili priznanja za njihovo postojanje u zajednici i društvu. Svrha obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze jest upravo podizanje svijesti o toj bolesti kao globalnom problemu, te poticanje na promjene u svrhu poboljšanja kvalitete života oboljelih.

O multipli sklerozi

U Republici Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 7000 osoba, te taj broj nažalost svakim danom raste. Multipla skleroza je autoimuna, neizlječiva bolest, a svaka osoba s MS-om ima različite simptome, pa je zato i nazivaju “bolest s tisuću lica“. Svaka osoba s multiplom sklerozom, bez obzira što se na njoj vide ili ne vide znakovi bolesti, suočava se s nizom ‘nevidljivih’ simptoma. Mnoge osobe s multiplom sklerozom skrivaju svoju bolest, te se boje da će, ako kažu da imaju MS, dobiti otkaz, ostati bez obitelji ili izgubiti prijatelje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba