Osuđena je na pola godine zatvora zbog negativnog utjecaja na njegov psihofizički razvoj

IMA I TOGA: Svakodnevne svađe roditelja ostavile posljedice na dijete – majka na kraju otišla u Irsku

Objavljeno: 03.10.2023. zagorjeinternational

Svađa, vika, zanemarivanje i drugi vidovi društveno neprihvatljivih ponašanja negativno utječu na okolinu, a posebno na dijete koje odrasta u obitelji u kojoj je takvo ponašanje svakodnevica.

Kako piše Glas Podravine, u sličnoj situaciji našao se i tinejdžer iz Križevaca čija je 44-godišnja majka na Općinskom sudu proglašena krivom jer je od 2015. do 2017. godine nepovoljno utjecala na njegov pravilan psihofizički, emocionalni te socijalni rast, razvoj i zdravlje. Da dijete odrasta u nezdravoj sredini znalo se i ranije zbog čega je nakon upozorenja odgoj djeteta bio pod nadzorom Centra za socijalnu skrb.

Nažalost, ni to nije pomoglo u stvaranju stabilne i smirene okoline za dječakovo pravilno i zdravo odrastanje jer je okrivljena konstantno pred njim dolazila u sukobe s njegovim ocem. Roditelji su neprestance optuživali jedno drugo za neadekvatnu brigu o djetetu zbog čega je nerijetko intervenirala policija.

Žrtva se naposljetku počela ponašati agresivno i iskazivala je neposluh. Sud smatra da je takav stav posljedica odrastanja u nezdravom okruženju.

Okrivljena majka odgovornost za djetetov neposluh prebacivala je na oca djeteta, pri čemu je izostala bilo kakva konstruktivna i korisna komunikacija s njime. Rezultat svega je nedovoljna briga o zdravlju i dentalnom zdravlju djeteta, a sve navedeno rezultiralo je izuzetnom opterećenošću djeteta konfliktnim odnosima roditelja. Agresivnost školarca dovela je do potrebe da pohađa psihološko-psihijatrijski tretman.

Sve navedeno sud je okarakterizirao kao zlostavljanje djeteta što je rezultiralo zatvorskom kaznom za majku u trajanju šest mjeseci, odnosno godinu dana uvjetno.

Inače, riječ je o majci više djece koja ima završenu osnovnu školu i trenutno radi u Irskoj gdje kao njegovateljica zarađuje 2500 eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba