FOTOGALERIJA: Tradicija je to koja seže u davnu 1953., a ove godine je u znaku 'STEM' vještina i 'Pik-Pak' kuće

ZABOK: Uz najljepše zvukove dječjeg smijeha i igre, počelo obilježavanje Dječjeg tjedna

Objavljeno: 02.10.2023. zagorjeinternational

Posebno veselo je bilo danas na trgu Ksavera Šandora Gjalskog, a tako će biti i ostatak tjedna jer na rasporedu je, kao i svakog prvog listopadskog tjedna, dječji tjedan. Kako bi se zvuci mnogobrojne djece u sretnoj igri nesmetano mogli čuti, pobrinuli su se organizatori Krapinsko – zagorska županija, koja ponosno nosi titulu prijatelja djece, te Društvo “Naša djeca” Grada Zaboka.  

70 godina 

Osvrt na ovogodišnji dječji tjedan, a koji se obilježava već 70 godina, napravila je predsjednica DND-a Zabok i dopredsjednica saveza DND-a Sonja Borovčak.  

– Davne 1953. godine mi u DND-u smo počeli obilježavati dječji tjedan u Zaboku. Iznimno sam zadovoljna tjednom, ali nisam baš zadovoljna koliko se inače razmišlja o djeci jer bi se trebalo svaki dan, cijele godine, misliti na naše mališane. Moramo ih slušati, čuti njihove probleme i svi zajedno pomoći kako bi lakše kročili kroz ovaj život koji ih ne mazi da bi postali korisni i dobri građani Lijepe naše – kazala je predsjednica Borovčak istaknuvši pritom kako je će Zabok za dvije godine obilježiti 20 godina od kako je zaslužio titulu ‘Grad prijatelj djece’.  

Ove godina je u znaku razvoja vještina, te se diljem Zagorja organiziraju ‘STEM’ radionice.  

– Vještine kod djece su različite i mi u Zaboku imamo ‘STEM’ radionice za koje smo iskoristili naše učitelje i stručnjake. To je jako dobro i poruka da svi zajedno možemo pomoći djeci da iskoriste sve ono što znaju i za što su se rodili. Jedino što smo se našli u situaciji gdje nam nedostaje prostora kako bi ostvarili sve te aktivnosti. Zbog toga smo pokrenuli veliku kampanju ‘Za našu dječju Pik-Pak kuću’ koju radimo za svu djecu KZŽ. Krenuli smo s poznatim osobama iz glazbe koje će prije svega podržati našu kuću pa tako imamo Mile Kekina već ovog petka. Nadam se da ćemo pokazati da mi u Zagorju možemo ‘z glavama skupa’, tak se to veli, izgraditi jednu prekrasnu i posebnu kuću za djecu – poručila je Borovčak.  

Najglasniji tjedan 

Briga o djetetu nije samo jedan sat, dan ili tjedan, već je to cjelogodišnja odgovornost. Te činjenica svjesna je dožupanica Jasna Petek koja je otkrila što je sve pripremljeno za mališane.  

– Istinski smo prijatelj djece, ne samo formalno nego već dugi niz godina vodimo brigu o potrebama djece, radimo za djecu i s djecom. Dječji tjedan je najveseliji, najšareniji, najglasniji tjedan u godini kada s djecom priređujemo različite aktivnosti. Tjedan nastavljamo s mnogobrojnim radionicama u našim osnovnim i srednjim školama jer je ova godina europska godina vještina i usavršavanja vještina. Mi smo u našim osnovnim i srednjim školama osmislili niz radionica u kojima određene vještine usavršavamo, kojima potičemo dječju kreativnost, darovitost, i tu zahvaljujemo velikom odazivu i interesu od strane obrazovnih djelatnika – kazala je dožupanica Petek te dodala:   

– Osim toga imamo i tradicionalni susret s našim dječjim (grado)načelnicima i zapravo u tom tradicionalnom susretu nastojimo promovirati dječju participaciju te promovirati na svim razinama koliko je važno razgovarati s djecom, slušati ih jer kreirati politike za djecu, a bez djece nema smisla – poručila je dožupanica Petek pritom istaknuvši kako je KZŽ prva u Hrvatskoj koja ima takav dječji proračun u kojem djeca osmišljavaju projekte, ocjenjuju projekte i provode projekte kako bi realizirali svoje potrebe. Uz to, osvrnula se je na to novitet Zavoda za javno zdravstvo koji u dječjim vrtićima provodi krasnu radionicu koja je vezana za zdravlje za to kako ćemo u našem jelovniku imati manje soli.

Sastanak 

Sutra će se održati važan sastanak sa spomenutim malenim predstavnicima lokalne vlasti s regionalnom, odnosno županom Željkom Kolarom, koji nije krio koliko ga željno iščekuje.

– To je jedan od najvažnijih sastanaka jer je poseban privilegij razgovarati s malim načelnicima i gradonačelnicima odnosno načelnicama i gradonačelnicama jer nevjerojatno koliko su ta djeca ozbiljno shvatila taj posao, koliko su kreativni u postavljanju pitanja, koliko dobro znaju što žele u svojim sredinama i kako odgovorno dijele sredstva participativnog proračuna. Sjajno pamte što smo razgovarali na zadnjem sastanku. Ne dao Bog da slučajno nešto obećate, a da niste to izvršili tako da je stvarno prekrasno iskustvo sjediti i razgovarati s tom djecom – kazao je župan Kolar pritom istaknuvši kako se sve radi, ne zbog titule, već zato što djeca stvarno jesu najbitnija.

Ovom prilikom župan Željko Kolar osvrnuo se i na probleme s kojima se susreću djeca.

– Uvijek pozivamo da pazimo na djecu i da smo protiv bilo kakve vrste nasilja nad djecom, među vršnjacima. Vrlo emotivno proživljavamo sve ono što se događa kad nam žene s djecom dođu u sigurnu kuću i onda vidite kad dijete mora napustiti svoj dom, kad se mora upisati u vrtić gdje ne pozna djecu gdje je van njegovog prebivališta kad se mora upisati u školu i pod posebnim stresom zapravo se prilagođavati novim uvjetima. Sigurno da ostavlja traga svaka vrsta nasilja i uvijek šaljemo tu poruku da želimo županiju s nultom stopom tolerancije nad bilo kakvom vrstom nasilja – zaključio je Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba