ZA CIJELU OBITELJ! Dođite svi, i mladi i stari, naučite nešto i pritom se sjajno zabavite

POKUSI, VATROMET, EKSPLOZIJE… Gornja Stubica ovog vikenda postaje najinteresantnije mjesto u Zagorju. Slijedi još jedan ‘Znanstveni piknik’ 

Objavljeno: 02.10.2023. Vanja Hozmec

Najavljen je 12. po redu ‘Znanstveni piknik’, događaj koji se unazad nekoliko godina organizira u Gornjoj Stubici u Muzeju seljačkih buna. Riječ je o projektu popularizacije znanosti i umjetnosti. Međunarodno je to događanje čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade ljude te one koji se tako osjećaju, da odaberu znanost kao svoj životni poziv.

Piknik organizira Udruga ‘Profesor Baltazar’ uz pomoć Krapinsko – zagorske županije, Instituta ‘Ruđer Bošković’, Zadruge ‘ZEZ’ i ‘CARNET-a’, a ove je godine ‘Znanstveni piknik’ na rasporedu 6. i 7. listopada. U petak će škole organizirano posjetiti ‘Znanstveni piknik’, a subota je dan kada mogu doći doista svi koji žele.

40-ak škola 

Predsjednica Udruge ‘Profesor Baltazar’ Tatjana Jakšić izvijestila je da će u programu ove godine sudjelovati 20-ak osnovnih i 20-ak srednjih škola, te nekoliko fakulteta, muzeja i ostalih suradnika.

– U timovima ima oko 450 ljudi, a osim iz Krapinsko – zagorske županije i Grada Zagreba, dolaze nam ljudi iz cijele Hrvatske – iz Vukovara, Osijeka, Đakova, Vinkovaca, Opatije, Splita, Zadra, Bjelovara i Ogulina. Također, imat ćemo i sudionike iz Slovenije. Svi će posjetitelji doći školskim autobusima, a prijevoz je organiziran – rekla je Jakšić, pa nastavila o programu:

– Na oko 70 edukatorskih pozicija imat ćemo oko 200 radionica iz različitih ‘STEM’ područja, ali i iz ostalih područja poput jezikoslovlja. Jedna od zanimljivosti je da će na pozornici, osim ostalih programa, biti i kviz u organizaciji OŠ ‘Viktora Kovačića iz Huma na Sutli, a vezan je za sutlanski dijalekt. Od ostalih zanimljivosti, imat ćemo ‘science show’ Hrvatskog kemijskog društva, a mogu najaviti da će biti vrlo atraktivno – od vatrometa, eksplozija i slično. Također, u dogovoru s Muzejem seljačkih buna, bit će tu besplatni obilasci za školske grupe, a imat ćemo i predavanje i panel na kojem će sudjelovati popularizatori znanosti – najavila je Jakšić. 

Domaćin, gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić, rekao je da ga veseli činjenica što se ovakav događaj odvija upravo na području Gornje Stubice.

– S obzirom na to da će tih dana ovdje biti doista puno ljudi, nadam se da će uz ‘Piknik’, imati prilike razgledati našu Gornju Stubicu i brojne znamenitosti koje imamo te da će se bolje upoznati s ovim krajem, a njegovu ljepotu onda dočarati drugima kroz priču – poručio je Krizmanić.

Voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec kazala je da se samim odabirom lokacije Piknika, u Muzeju, prirodne i tehničke znanosti povezuju s kulturom, umjetnošću i humanističkim znanostima.

– Ne samo da posjetiteljima možemo ponuditi naš postav, već ćemo, kao i prethodnih godina, imati organizirane radionice za sudionike. Vjerujem da će i ovaj ‘Znanstveni piknik’, kao i svi dosadašnji, biti dobro posjećen – poručila je Filipčić Maligec. 

Znanost nije bauk

Dožupanica Jasna Petek naglasila je da je ovo događanje izuzetno važno zbog toga što za cilj ima promovirati kreativnost u znanosti i umjetnosti.

– Znanost nije bauk, ona može biti izuzetno zabavna i zanimljiva i to je glavna poruka svakog ‘Znanstvenog piknika’. Nadam se da će među brojnim posjetiteljima, posebice među najmanjima, biti budućih znanstvenika i umjetnika, odnosno, da ćemo ih zainteresirati za znanost i umjetnost na ‘Pikniku’ – rekla je Petek, pa iskoristila priliku i spomenula u kojoj je fazi Znanstveno-edukativno-zabavni centar ‘Zagorje’ koji se uređuje u Dvorcu Stubički Golubovec:

– Dvorac je obnovljen od potresa, a sada slijedi cjelovita obnova nakon čega slijedi opremanje i uređenje okoliša. Tim centrom, kojemu se jako veselimo i gdje će se ubuduće održavati ‘Znanstveni piknik’, nastojimo povezati edukaciju, znanost i poticanje kreativnosti u znanosti i umjetnosti. Također, tamo planiramo oformiti Centar izvrsnosti kojim ćemo mlade podržavati da svoje talente njeguju, a ujedno će tamo biti i Centar edukacije i usavršavanja svih koji rade u odgojno-obrazovnom sustavu – najavila je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba