Ukupna vrijednost projekta je 351.000 eura, a sve s ciljem povećanja kapaciteta proizvodnje solarne energije

VARAŽDIN: Na 12 škola Varaždinske županije postavljene fotonaponske elektrane

Objavljeno: 29.09.2023. zagorjeinternational

Na 12 krovova osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač Varaždinska županija postavljene su fotonaponske elektrane. Riječ je o projektu “Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije” koji je sufinanciran kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 298.542,31 eura. Ukupna vrijednost projekta je 351.226,25 eura, pri čemu preostala sredstva osigurava Varaždinska županija. Prijavitelj projekta je Varaždinska županija, a partner na projektu je Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije.

Rast cijena 

– Ponekad nam se mora dogoditi krizna situacija da bi se počeli baviti tom problematikom ili temom. To nam se dogodilo prošle godine s rastom cijena energenata, električne energije i plina. Da nije bilo Vladinih mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena, ti računi bili bi tri puta veći odnosno 300 posto. Od ovih 12 škola koliko ih je uključeno u projekt, na njih osam izgrađene su nove fotonaponske elektrane kapaciteta 25 kilovatna sata i to u Maruševcu, Klenovniku, Ivancu, Ludbregu, Petrijancu, Svetom Đurđu, Trnovcu i Vinici, dok je na četiri škole koje već imaju fotonaponske elektrane (Elektrostrojarska, Strojarska i prometna, Gospodarska i OŠ Sračinec) dogradnjom povećan kapacitet s 10 na 35 kilovatna sata. Uštedu sredstava prenamijenit ćemo u nove razvojne programe i daljnje podizanje kvalitete obrazovanja na području Varaždinske županije – rekao je u svom obraćanju župan Anđelko Stričak podsjetivši kako je Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport osmislio projekt Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno, u svrhu određenog vida ekološke proizvodnje vlastite energije, a najavio je i cijeli niz investicija u školstvu, na korist svih učenika koji su zalog za budućnost Varaždinske županije.

Ravnatelj Osnovne škole “Gustav Krklec“ iz Maruševca Tomislav Vincek rekao je kako se puštanjem u pogon solarne elektrane slijedi filozofija Varaždinske županije – digitalno i zeleno razmišljanje.

– Svojim praktičnim primjerom djeci možemo pokazati da zelene tehnologije nisu nešto što je daleko, da se ne radi o dalekoj budućnosti, nego o nečemu što je danas ovdje i prisutno među nama – rekao je ravnatelj Vincek.

Ušteda

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek naglasio je kako obnovljive energije imaju univerzalnu primjenu na održivi razvoj, zaštitu okoliša i proizvodnju energije.

– Ukupno na energiju godišnje trošimo oko milijun i 600 tisuća eura i ovakvi projekti će sigurno doprinijeti da ti troškovi budu manji, a ono što će se uštedjeti ići će za razvoj novih programa – naglasio je pročelnik Huđek.

Zadovoljstvo projektom nije krio ni načelnik Maruševca Mario Klapša.

– Drago mi je što je Varaždinska županija osigurala preko 350 tisuća eura za financiranje ovog projekta koji još jednom pokazuje njezinu predanost u zaštiti okoliša. Ulaganja u solarne elektrane sigurne su investicije malog rizika, a u ovom konkretnom slučaju učenje o obnovljivim izvorima energije pomaže učenicima, ali i javnosti u razvijanju svijesti o okolišu i održivom razvoju. Zahvaljujući solarnoj elektrani škola “Gustav Krklec“ Maruševec na godišnjoj razni uštedjeti oko 6,5 tisuća eura na troškovima električne energije koje će moći usmjeriti za druge potrebe – rekao je načelnik Klapša podsjetivši kako Općina Maruševec s Varaždinskom županijom godišnje ulaže oko 30 tisuća eura za potrebne investicije u i oko školskih objekata na maruševečkom području. 

Svečanosti povodom završetka postavljanja fotonaponskih elektrana za 12 škola prisustvovali su i Zdenko Đula, direktor HEP ODS “Elektra Varaždin”, ravnatelji škola koje su uključene u taj projekt, te drugi uzvanici, dok su program svojim nastupom uveličali učenici OŠ “Gustav Krklec“ Maruševec. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba