Slučaj 24-godišnjaka obnovio optužbe za institucionalni rasizam unutar londonske policije

ENGLESKA: Policajci odbili nositi oružje. Razlog? Tretman prema kolegi

Objavljeno: 26.09.2023. zagorjeinternational

Londonska policija priopćila je jučer da dio policajaca odbija provoditi naoružane patrole nakon što je njihov kolega optužen za ubojstvo nenaoružanog crnca. Policajac je u srijedu optužen za smrt 24-godišnjeg Chrisa Kabe u rujnu prošle godine. 

Kaba je ubijen nakon što su ga policajci u neoznačenom vozilu progonili i zaustavili automobil koji je vozio. Pogodio ga je jedan metak ispaljen kroz vjetrobransko staklo dok je sjedio u Audiju. Slučaj je obnovio optužbe za institucionalni rasizam unutar londonske policije, prenosi Index

Kabina obitelj pozdravila je podizanje optužbe za ubojstvo protiv policajca, koji nije javno imenovan. Odobrena mu je uvjetna jamčevina i očekuje se da će mu se suditi sljedeće godine. Samo jedan od 10 londonskih policajaca nosi vatreno oružje, a oni koji ga nose prolaze posebnu obuku. 

Londonske snage su navele da je “određen broj policajaca donio odluku o povlačenju s oružanih dužnosti dok razmisle o svom položaju”. Rečeno je kako su policajci zabrinuti da optužba za ubojstvo “signalizira promjenu u načinu na koji će se ocjenjivati odluke koje donose u najizazovnijim okolnostima”. 

BBC piše da je više od 100 policajaca predalo svoje dozvole za vatreno oružje i da je policija iz susjednih okruga pozvana da pomogne u patroliranju Londonom u subotu navečer. Policija je od ministarstva obrane zatražila da pruži pomoć u “borbi protiv terorizma ako bude potrebna”. 

Zahtjev znači da bi se vojnici mogli pozvati da obavljaju određene zadatke koje policija ne može obaviti, ali oni neće obavljati rutinske policijske poslove niti imati ovlast uhićenja.

Ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman, koja je zadužena za rad policije u konzervativnoj vladi Ujedinjenog Kraljevstva, najavila je da će preispitati rad policije s oružjem.  

– U interesu javne sigurnosti, moraju donositi odluke u djeliću sekunde pod iznimnim pritiscima. Ne smiju se bojati da će završiti na optuženičkoj klupi zbog obavljanja svojih dužnosti. Policajci koji riskiraju svoje živote da bi nas zaštitili imaju moju punu podršku i učinit ću sve što je u mojoj moći da ih podržim – napisala je na X-u, nekoć poznatom kao Twitter. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba