Nije sve med i mlijeko u najjačoj europskoj ekonomiji. Čak polovica zaposlenih ima plaću manju od 20 eura bruto po satu

BARTSCH: Razina plaća u Njemačkoj je sramotno niska – ne trebamo se čuditi manjku kvalificiranih radnika

Objavljeno: 26.09.2023. zagorjeinternational

Prema izvješću Uredničke mreže Njemačke (RND), više od polovice zaposlenika u Njemačkoj koji su obveznici socijalnih doprinosa zarađuje manje od 20 eura bruto po satu. Za više od svakog trećeg to je bilo čak manje od 16 eura, objavile su novine pozivajući se na procjenu Saveznog ureda za statistiku koju je naručila stranka Die Linke u Bundestagu, piše Fenix – magazin

Brojke su se temeljile na anketi o primanjima iz listopada 2022. i nisu uzele u obzir plaće pripravnika. Sukladno tome, 21,455 milijuna od 39,779 milijuna zaposlenih prima plaću po satu manju od 20 eura bruto. To je udio od 53,9 posto. Manje od 16 eura bruto po satu primalo je 13,603 milijuna ljudi, što odgovara udjelu od 34,2 posto. 6,631 milijun zaposlenih (16,7 posto) zarađivalo je manje od 13 eura bruto po satu.

Prema RND-u, šef parlamentarne skupine Die Linke Dietmar Bartsch je kazao kako je razina plaća u Njemačkoj sramotno niska.

– Ako više od svakog trećeg zarađuje manje od 16 eura na sat, ne trebamo se čuditi manjku kvalificiranih radnika i tijesnim fondovima socijalnog osiguranja. Ovakva razina plaća nedostojna je ekonomske najjače nacije u Europi – rekao je Dietmar Bartsch. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba