FOTO: U Zlataru započeli 54. Dani kajkavske riječi

“Pridružite se našim priredbama i dajte podršku najmlađima – oni su čuvari kajkavske riječi i tradicije”

Objavljeno: 23.09.2023. zagorjeinternational

Programom u Parku hrvatske mladeži, koji su izveli najmlađi čuvari kajkavske riječi i tradicije – Dječja folklorna skupina Cvrgudan i Dječji vrtić Zlatarsko zlato, započeli su u petak 54. Dani kajkavske riječi u Zlataru, javlja Radio Zlatar.

Pozdravne riječi i dobrodošlicu posjetiteljima na manifestaciju, uputila je gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek.

FOTO: Radio Zlatar

– Najvažnije su na Danima kajkavske riječi tradicionalne dječje priredbe, koje su bit manifestacije, a ima i raznih drugih kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja, jer želimo našim sumještanima i gostima ponuditi različite programe. Pridružite se našim priredbama i dajte podršku najmlađima – poručila je gradonačelnica.
Manifestaciju je, u ime jednog od pokrovitelja, otvorio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

FOTO: Radio Zlatar

– Ova manifestacija važna je za županiju, i na razini je Tjedna kajkavske kulture u Krapini i Tjedna kulture zabave i športa u Svetom Križu Začretju te jedna od najznačajnijih što se tiče djece i kajkavskog govornog područja. Važno je od malena učiti djecu značaju kajkavskog jezika, očuvanju tradicije i kulture, koju smo naslijedili od naših roditelja, baka i djedova. Samo na taj način možemo osigurati svoju opstojnost, jer narod koji ne poštuje svoje, ne može voljeti niti tuđe, a ako ne volite i tuđe, onda ne možete živjeti u modernom svijetu – rekao je Kolar.
Uvod u Dane kajkavske riječi bilo je otvorenje izložbe najvećeg hrvatskog samoukog kipara Izidora Popijača – Žige Bednjanskog, u Galeriji izvorne umjetnosti, pod nazivom “Gruda rodne zemlje”. Sam umjetnik uputio je svima zahvalu na svoj poseban način, pjesmom koju je u tom trenutku izmislio i otpjevao. Za izložbu je rekao da je posvećena Isusu Kristu, hrvatskim braniteljima koji su dali živote da danas možemo biti ovdje i razgovarati, te svim prijateljima i neprijateljima.

Na otvorenju izložbe pridružio mu se sin Petar, akademski kipar, koji je također izveo svoju skladbu na gitari. U popratnom programu nastupila je gitaristica Nika Kovačić iz Marije Bistrice, a glumac Denis Bosak, rodom iz Poznanovca, bivši učenik zlatarske Srednje škole, čitao je stihove zlatarske pjesnikinje Dragice Reinholz.
U zabavnom dijelu manifestacije u Parku hrvatske mladeži, posjetitelje je zabavljao Jole.

Spomenimo i da do ponedjeljka, 25. rujna, još traju prijave za Pajdaško sprehajanje, koje će se u sklopu Dana kajkavske riječi održati u subotu, 30. rujna. Sudjelovati se može s tradicijskim prikazom na kolima ili prikolicom, koju vuče traktor ili neko drugo vozilo, ana kolima mora biti najmanje dvoje ljudi ili u organiziranoj skupini pješaka, u kojoj mora biti najmanje petero ljudi. Svi sudionici moraju biti odjeveni u narodne nošnje ili odjeću koja odgovara prikazu, jer se u protivnom neće uzeti u obzir prilikom akreditiranja. Ocjenjuje se prije svega originalnost i izvornost prikaza. Ove godine povećan je fond nagrada. Prvo mjesto dobiva 800 eura i Zlatni lampaš. Za drugo mjesto nagrada je 600 eura, a treća nagrada je 400 eura. Uz to, svaka skupina koja ispunjava uvjete prijave odmah nakon predstavljanja na pozornici dobiva nagradu za sudjelovanje i to 200 eura u kategoriji kola i 100 eura u kategoriji pješaka. Prijave se primaju u Turističkoj zajednici Zlatni istok Zagorja, na broj mobitela 091/405 0648 ili na e-mail: [email protected].

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba