Pregršt događanja, uvijek nasmijani Klanjčani i 'domaća' atmosfera

Ovog vikenda svi u Klanjec na 22. po redu ”Zahvalu jeseni” 

Objavljeno: 21.09.2023. zagorjeinternational

U Klanjcu je prošlog četvrtak predstavljen program 22. manifestacije “Zahvala jeseni u Klanjcu” koja se već tradicionalno održava u prvom tjednu ili vikendu u listopadu. Ove godine to pada 29. i 30. rujna te 1. listopada. 

Organizatori su se maksimalno potrudili da program bude što “šareniji” te da može zadovoljiti potrebe šireg spektra, od mlađih pa sve do odraslih. Manifestacija traje tri dana i kulturno-glazbenog je karaktera, a sva zbivanja upotpunjuju ovaj prekrasan jesenski period prepun šarenih boja i svakako će dati novu dimenziju lijepom ambijentu neposredno pokraj crkve i Franjevačkog samostana na trgu Antuna Mihanovića.

Koncerti, predstave, igraonice, žongleri, akrobati samo su dio ponude. Tu je i uživanje u gastro delicijama, eno ponudi, sadržajima te mnogi glazbeni izvođači poput “Ante Gelo banda”, ženskog vokalnog ansambla “Sotelia”, puhačkog orkestra “Lira”, super vokala koje svi znamo sa “A-strane” Iva Ajduković i Alen Đuras te “Klape Intrade”. 

Kulturno središte

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek istaknuo je raznolikost programa, lijepo vrijeme te poziva sve ljude dobre volje da dođu.

– Manifestaciju “Zahvala jeseni u Klanjcu” ove godine održavamo po 22. puta i u ta tri dana koliko će trajati smo pokušali napraviti program koji će biti zaista za svakoga i da nitko ne može biti zakinut – najavio je gradonačelnik pa dodao:

– Ja mogu jedino reći da će biti zaista lijepo vrijeme, da će ovaj klanječki trg biti pun kao i svake godine i pozivam sve ljude dobre volje, ne samo iz Krapinsko – zagorske županije nego iz Zagrebačke županije i grada Zagreba te šire i bliže okolice, da nam se pridruže tih dana ovdje na trgu Antuna Mihanovića jer će zaista svatko pronaći nešto za sebe – rekao je Brlek.


Direktorica Turističke zajednice ‘Biser Zagorja’ Tatjana Petranović osvrnula se na šaroliko ljeto koje je već sad iza nas, na Klanjec kao krunu kulturnog turizma unutar područja Turističke zajednice te na zbivanja koja tek slijede – koncerte, predstave, gastro i eno ponudu.

– Nakon prekrasnog šarolikog ljeta s pregršt manifestacija kroz “Summerfest Tuhelj” i događanja koja su ispunila ovaj kraj, nakon koncerta “Pod zvijezdama” u kolovozu što smo imali ovdje u Klanjcu, nastavljamo već tradicionalno sa “Zahvalom jeseni u Klanjcu” koja ovdje stvarno podiže Klanjec i svrstava ga u red najznačajnijih događanja u našoj županiji – istaknula je direktorica turističke zajednice Petranović.

– Klanjec je kruna kulturnog turizma na našem području unutar područja naše Turističke zajednice, ali i cijele županije. Ovo je još jedan dodatak kulturnih događanja namijenjen doista svima, od djece, preko odraslih, pa do onih starijih – dodala je Petranović, te poručila:

– Pozivam sve da nam se pridruže u petak, subotu i nedjelju. Koncerti, predstave, igraonice, žongleri, akrobati – svega će biti ovdje na ovom gradskom trgu. Uživanje u gastro delicijama, eno ponudi, sadržajima. Svatko će moći pronaći nešto za sebe – rekla je Petranović.



Raznolik program

Ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin komentirala je trodnevni program koji na pozornici okuplja najmlađe, zabavni art park za djecu, kazališnu predstavu, žonglere i akrobate te ugošćivanje 250 kulturnih amatera.

– Pripremili smo svašta. Kulturni centar je zajedno s Turističkom zajednicom ‘Biser Zagorja’, s Gradom Klanjcem te sa svim našim dragim suradnicima, a tu prije svega mislim na brojne kulturne amatere ne samo iz Klanjca nego i iz cijelog ovog našeg lijepog zagorskog kraja, pripremio ove godine trodnevni program koji će na našoj velikoj pozornici okupiti prije svega naše najmlađe jer naša manifestacija ima smisla dok na njenoj pozornici nastupaju djeca – rekla je ravnateljica Horvatin.

Zatim je detaljnije predstavila ovogodišnji program.

– Uz dječji program koji ide u subotu poslijepodne i kojim otvaramo manifestaciju, iznimno smo pripremili i jedan zabavni ‘art park’ zajedno s odgajateljicom iz dječjeg vrtića “Kesten”. Pripremili smo djeci kazališnu predstavu, a bit će tu žonglera, akrobata, svega onoga što zanima naše najmlađe. Ove ćemo godine ugostiti otprilike 250 kulturnih amatera u subotnjem programu “Zapjevaj i zapleši u kraju lijepe naše”, osmom po redu, a jednako tako raspjevano bit će i u nedjelju poslijepodnevnim satima kada ćemo ugostiti pjevačke zborove iz naše okolice. Posebno nas veseli nastup jednog od najboljih hrvatskih vokalnih ženskih ansambala, “Sotelia” – istaknula je ravnateljica te nadodala:

– Tradicionalno, nastavljamo i s promenadnim koncertom puhačkog orkestra “Lira” iz Kraljevca na Sutli koji nam je u subotu prije večernjeg programa, a dolazi po 22. puta na našu manifestaciju, dakle oni nisu propustili niti jednu. Imamo tu i “Zabavni petak”. Obećali smo našim sugrađanima da ćemo jednu večer imati zagorsku muziku, a to imamo s našim domaćim glazbenim sastavima, tu su dečki iz Klanjca i okolice, a bit će to jedan onako zagorsko-slovenski gemišt. Poslije toga će zasvirati i “Polkaholiki”, mladi, vrlo zabavni, energični, veseli dečki – navela je Horvatin. 



Tradicijski sajam

Subotnji večernji program rezerviran je za Rock’n’Roll program s fenomenalnim “Ante Gelo bandom”. 

– Sigurni smo da će to biti krasna večer u kojoj ćemo slušati predivnu glazbu. Osim toga, uz Ante Gelu tu su i oni super vokali koje svi znamo sa “A-strane” Iva Ajduković i Alen Đuras, a nastavit ćemo uz “Sway band”, to je neki after jer vjerujemo da će se ljudi rado zadržati i do dugo u noć – dodala je ravnateljica.

– U nedjelju koja je “Raspjevana nedjelja” našu glazbenu priču na ovogodišnjoj “Zahvali jeseni” po drugi puta završit će “Klapa Intrade” i Tomislav Bralić. Bio je to 2017. godine jedan od najposjećenijih i našim sugrađanima najdražih koncerata kad smo svi pjevali kao jedan. Vjerujemo da će tako biti i ove godine i sigurni smo da će klapa uz onaj svoj uobičajeni dalmatinski repertoar i ove godine pripremiti nešto za naše Zagorce i razveseliti ih najljepšim kajkavskih popevkama – dodala je Horvatin.

Uz sve dosad navedeno, tu je i tradicijski sajam s oko 40. izlagača. 

– Tu su hobisti i svi oni koji tijekom godine nešto lijepo rade svojim rukama pa to mogu tu izložiti, a nadamo se i nešto prodati. Bit će naravno i zagorskih OPG-ova, OPG-ova iz Zagrebačke i Varaždinske županije sa svim našim autohtonim i domaćim proizvodima koji su uvijek zanimljivi posjetiteljima i vjerujemo da će svatko naći nešto što voli i želi ponijeti iz Klanjca doma – istaknula je ravnateljica Horvatin i za kraj poručila:

– Ovo je možda mala manifestacija na jednom malom gradskom trgu, ali ima jednu lijepu domaću atmosferu. Svi su pozitivni, svi su uvijek nasmijani i nadamo se da će tako biti i ove godine. Mi ćemo se za to pobrinuti kao domaćini – zaključila je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba