Izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije otkrio tajnu uspjeha

ZLATKO DALIĆ: Nekad sam bio bahat i dobio sam po glavi – uvijek se mora učiti na svojim greškama

Objavljeno: 15.09.2023. zagorjeinternational

Izbornik Zlatko Dalić izazvao je možda najviše pažnje na Simposaru, sportskom simpoziju u Sarajevu. Njegovo izlaganje privuklo je najbrojniju publiku, a prenijeli su ga svi regionalni mediji.  

Dalić je istaknuo kako je najbitnije što se promijenio i što uči na vlastitim greškama.

– Bio sam ja 2007. u Hrvatskoj bahat i bezobrazan, ali sam dobio po glavi, tu sam ja potpuno okrenuo priču jer uvijek se mora učiti na svojim greškama – kazao je Zlatko Dalić te objasnio je tajnu svog i uspjeha Hrvatske, koja je pod njim u pet godina osvojila svjetsko srebro i broncu te igrala finale Lige nacija.

– Imamo, na sreću, Luku, koji je ključ svega, koji sve s mojim ljudima to drži. Bez zajedništva nema uspjeha, mi smo kao obitelj, svi s osmijehom dolaze, jedva čekamo da se okupimo i to traje i traje i ne znamo dokad će trajati. Važno je da je smjena napravljena, dolaze mlađi, a njihova sreća je da stasaju uz Modrića, Perišića, Vidu. Sada kad igramo do Eura pričali smo da Luka preskoči utakmicu, ali ne, nema doziranja i preskakanja. On mi kaže: ‘Ako sam unutra, ja sam unutra 100 posto.’ Perišić kaže: ‘Ja hoću sve, ne igram u klubu maksimalno, u reprezentaciji hoću.’ Doziranje je bitno u tim godinama, ali kada igrač kaže da hoće sve… Da se ne bi desilo ‘ja ću doći kad hoću’, ne može tako, zbog drugih – rekao je Dalić.

Naglašava da će Modrić (38) ostati u reprezentaciji i nakon što se umirovi.

– Kad završi, može birati što će biti, mislim da je to stav svih nas. Mi ćemo još bivših uključiti, to je nama cilj, da oni budu tu, da svi žele. Meni nije problem dovesti njih sve. Ja sam mali, a oni veliki, svi su bili veći od mene i kao igrači – poručio je Dalić te podvukao:  

– Hrvatska je, garantiram, po svemu najuređenija reprezentacija na svijetu, po odnosima, po svemu. Ona treba biti primjer, ne samo u nogometu nego u društvu. Ti ljudi koji imaju stotine milijuna dolaze tamo sretni. Kod nas nema zakona, ima nepisanih, koje mi poštujemo. Ponavljam, to je najuređenija reprezentacija na svijetu po svemu – kazao je izbornik.

Opisao je situaciju za koju navodi da potkrepljuje njegovu tvrdnju.

–  Utrčavaju Luka i Perišić da netko ne zakasni na sastanak, Vida gleda tko kasni. Ja ulazim, oni sjede, maknuli su telefone. Oni koji ne poštuju to sami su otpali, sami su sebe otpisali. Onog koji ne poštuje reprezentaciju ne želim tu, meni treba netko od povjerenja – zaključio je Zlatko Dalić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba