Nikad nije dosadno u Radoboju 

Održana 17. likovna kolonija i druženje s pedagoginjama iz Petrinje, a sutra slijedi ‘Zelena čistka’ 

Objavljeno: 15.09.2023. zagorjeinternational

U narednim danima Općina Radoboj organizirala je nekoliko spomena vrijednih događanja. U organizaciji likovnog društva “Ernest Tomašević” iz Krapine i Općine Radoboj, u subotu, 9. rujna najprije je održana tradicionalna 17. po redu likovna kolonija ‘Radoboj 2023’. Kao i prijašnjih godina, odazvao se veliki broj sudionika iz cijele Krapinsko – zagorske županije. Dobrodošlicu im je poželio načelnik Anđelko Topolovec, a umjetnici su potom inspirirani prirodnim ambijentom Radobojskog trnaca izradili slike koje sadrže prepoznatljive detalje radobojskog krajolika. 


Na ovogodišnjoj koloniji nastalo je tako zahvaljujući vrijednim rukama slikara 20-ak predivnih umjetničkih djela. Općina Radoboj tako će na dar dobiti dvadesetak novih slika radobojskih pejzaža i raznih drugih motiva koji prikazuju prepoznatljive zavičajne ljepote. Još jedna uspješno odrađena likovna kolonija završila je prigodnim druženjem i podjelom zahvalnica svim sudionicima . Također, djela nastala na koloniji moći će se vidjeti na izložbi slika povodom proslave predstojećeg Dana Općine Radoboj. 

Posjet pedagoginja 

Zatim je istog dana Radoboj ugostio posebne gošće iz Petrinje. Grupa pedagoginja iz Petrinje stigla je u Radoboj kako bi provela dan ispunjen kulturom, prirodom i meditacijom, odnosno terapijom šumom. Smjestivši se u Planinarskom domu u Radoboju grupa je prvo krenula u posjet Muzeju Radboa te se upoznala s lokalnom baštinom i tradicijom Radoboja. Razgledala je i Hižu vinove loze, gdje su čuli više o vinskoj povijesti koja je oblikovala identitet Radoboja. 

Nakon posjeta Muzeju Radboa i Hiži vinove loze, grupa se uputila u Hižu zagorskih štrukli, gdje su se počastili zagorskim štruklima iz krušne peći, tradicionalnom regionalnom delicijom. Domaćini su ih uz štrukle dočekali i s ponudom zagorskih vina. Prije samog polaska prema šumi  i meditacije šumom održano je predavanje izv. prof. dr. mult. Aleksandra Racza, doktora medicine i specijalista na temu ‘šumske kupke’. Predavanje je pružilo dublji uvid u pozitivan utjecaj prirode na zdravlje i blagostanje. 

Nakon predavanja sudionice su se uputile prema gori Strahinjčici kako bi doživjele šumsku kupku u praksi, u organizaciji Jasne Vukelić, predsjednice platforme ‘Snaga šume’/’Forest Power’. Vođeni vježbama svjesnosti, u mirnom okruženju, grupa je uživala u prirodnoj ljepoti šume. ‘Šumska kupka’ ima za cilj uroniti sudionike u ljekoviti zagrljaj prirode i otključati njezine izvanredne dobrobiti. Također, na samoj destinaciji na obronku Strahinjčice, predio Male  gore, gdje započinje šumska staza postavljena je informativna ploča vezana za šumsku kupku.

Posjet pedagoginja iz Petrinje Radoboju bila je prilika za razmjenu ideja te stvaranje trajnih uspomena. Pokazan je potencijal terapija temeljenih na prirodi za poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Radoboj se još jednom pokazao kao idealna destinacija koja je spojila kulturu, prirodu i inspiraciju u jedinstveno iskustvo, a tako ujedno postaje prepoznatljiva kontinentalna destinacija za šumsku kupku i terapiju sa svim potrebnim dodatnim sadržajima.

Zelena čistka

Ono što slijedi je ‘Zelena čistka’. Nacionalna je to kampanja podizanja svijesti građana o čistoći i otpadu, a kulminacija kampanje je akcija čišćenja divljih odlagališta, koja će se održati dvanaesti put za redom u Hrvatskoj, 16. rujna

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba