Prošlo je već 15 godina od početka provedbe hvalevrijednog projekta “Ptiček”

Ove je godine diplome primilo 24 mladih čuvara prirode 

Objavljeno: 15.09.2023. zagorjeinternational

U četvrtak je u Zelenjaku održana svečana dodjela diploma mladim čuvarima prirode, koji su prošli dvodnevnu edukaciju u sklopu projekta ”Ptiček”, kojeg već 15. godinu provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije ‘Zagorje zeleno’. 

Riječ je o najdugovječnijem i jedinstvenom projektu u Hrvatskoj koji omogućuje učenicima osnovnih škola na području Krapinsko – zagorske županije da kroz poseban praktično-edukacijski program grade odgovoran odnos prema prirodi i razvijaju ekološku svijest.

Uručene i diplome

Diplome i prigodne poklone mladim čuvarima prirode, njih 24, te njihovim učiteljima uručili su župan Željko Kolar i autor projekta “Ptiček” Ivan Martinić. Župan Kolar je nakon same svečanosti ravnateljici Javne ustanove ‘Zagorje zeleno’ uručio zahvalnicu, koju je uz 15 godina trajanja projekta dodijelio samoj ustanovi.  

Svrha programa je ciljanim senzibiliziranjem i edukacijom pridobiti širok krug suradnika, a posebno mladih za razumijevanje, kasnije i sudjelovanje u provođenju raznovrsnih akcija i mjera zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti na području Krapinsko – zagorske županije kao što su istraživanja, opažanja, dojavljivanja, praktično sudjelovanje u projektima, rad u udrugama i sl. U projektu su ove godine sudjelovali učenici iz šest škola – OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, OŠ Bedekovčina, OŠ P. Štoosa Kraljevec na Sutli, OŠ Gornje Jesenje, OŠ Zlatar Bistrica i OŠ Vladimira Nazora Budinščina. 

Same radionice održane su 13. i 14. rujna na području značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora te u Radoboju kod Centra za prirodu Zagorje, a vodili su ih edukatori sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, Geološkog odsjeka PMF-a te Javne ustanove Zagorje zeleno.

Sve okupljene na početku programa pozdravili su ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko – zagorske županije Dijana Hršak i autor projekta, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Ivan Martinić.

Najviše eko škola

– Krapinsko – zagorska županija je županija s najviše eko škola, a mi smo samo jedan kotačić u svemu tome i svakako doprinosimo razvoju svijesti, ali smo apsolutno sigurni da je ekološka svijest nužna i ključna da ovi mladi ljudi u budućnosti mogu odlučivati i o zaštiti prirode i okolišu ali i prostornom planiranju, vodit će računa o zelenoj infrastrukturi, o svim elementima koji su bitni, i znat će sačuvati i prirodu i krajobraz hrvatskog Zagorja – rekao je Martinić. 

– Trebamo, svaki od nas pojedinačno, raditi male stvari, i onda kap po kap, postane slap i onda to krene dalje, i to je jedini način kako možemo eventualno utjecati na globalne promjene – poručio je župan Kolar.

Okupljene su pozdravili i ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Aljoša Duplić, direktor Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave Teo Hrvoje Oršanić te glavni čuvar prirode u Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije Darko Slukan. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba