Poplave su pogodovale njihovom rojenju

SVEOPĆI NAPAD: Niti pet tretiranja komaraca nije urodilo plodom – i dalje nemilosrdno piju krv

Objavljeno: 13.09.2023. zagorjeinternational

Komarci i rijeka Mura su nerazdvojna pojava od davnina. No, je li ikada bilo tako strašno kao ove godine? Od rojeva komaraca gotovo pa se ni disati ne može.

– Evo, već smo ih špricali pet puta i opet neki pitaju što radimo. Špricamo ih koliko možemo i znamo, mnogo plaćamo, a učinak je slab. Nakon poplave sad ih je još više pa idući tjedan idemo u novo, šesto špricanje – kazao je za eMeđimurje 23. kolovoza, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.  

Tretiranje komaraca najavili su i službeno iz gradske uprave. Kažu kako priroda ima svoje planove. Zbog poplave nastala su mnoga nova mjesta na koja komarci mogu položiti svoje larve.  

– Borba s njima je mnogo izazovnija nego prošlih godina. Trudimo se učiniti sve da se larve u novonastalim lokvama tretiraju na vrijeme i da život našim građanima učinimo ugodnim – poručuju iz gradske uprave.

Kažu da je Bioinstitut ove godine tri puta proveo tretiranje larvi komaraca (larvicidno) na cijelom području grada, te dva puta tretiranje odraslih jedinki (adulticidno). Prva četiri tretmana platio je Grad, izdvojivši iz proračuna solidnih 12 tisuća eura.  

Potom je uskočila država, plativši peto tretiranje, a platit će i šesto koje kreće ovaj tjedan. Budu li vremenski uvjeti dozvoljavali ekipa Bioinstituta tretirat će komarce na cijelom području grada, po svim naseljima.  

– Postavljat će se lovke, to je novi pristup. Mogao bi početi iduće godine, ako zamišljeni projekt prođe na natječaju s partnerima iz Slovenije – kaže Srpak.

Kako podsjeća eMeđimurje, riječ je o projekt Stop komarci koji Grad priprema za javni poziv Interreg Hrvatska – Slovenija.  

– Riječ je o primjeni svih najnovijih tehnologija, mjera i klopki u borbi protiv komaraca, uz snimanje područja dronom – odgovorio je u svibnju na vijećničko pitanje Marijane Breglec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba