Svečano otvoren Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine

“Imamo oko 8000 osoba koje su invalidi zbog ozljeda spinalne regije, a sada imamo suvremeni centar koji će promijeniti paradigmu njihovog liječenja”

Objavljeno: 08.09.2023. zagorjeinternational

U Varaždinskim Toplicama predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u četvrtak je svečano otvorio Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

U objektu, opremljenom najsuvremenijim uređajima za robotsku rehabilitaciju, bit će osigurana sva potrebna skrb za pacijente iz cijele Hrvatske s teškim ozljedama ili bolestima kralježnice. Ulaganje je vrijedno 18,4 milijuna eura, od čega je 11 milijuna eura bespovratnih EU sredstava, 6,5 milijuna eura osiguralo je Ministarstvo zdravstva, a Specijalna bolnica osigurala je 770.000 eura. Centar se prostire na 6700 četvornih metara, a kapaciteta je 75 kreveta te dodatnih pet kreveta u dnevnoj bolnici.

Nova kvaliteta 

– Spinalni centar predstavlja novu kvalitetu zdravstvene usluge, a učinili smo sve da se financijska konstrukcija ovoga projekta zaokruži. Čestitam svima i zahvaljujem. Nadam se da će brojni pacijenti, uključujući ukrajinske ratne veterane koji su trenutno ovdje, dobiti najbolju uslugu i skrb. Riječ je o pacijentima s vrlo teškim situacijama te je stoga posebno važno da naš zdravstveni sustav pruža maksimalnu njegu onima kojima je najpotrebnija. Dosad smo u našem mandatu ukupno uložili više od 900 milijuna eura u različite aktivnosti u zdravstvu. Kad se realiziraju svi projekti koje smo pripremili, osobito kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, ulaganja će prijeći dvije milijarde eura. To govori puno o tome koliko nam je zdravstvo važno – istaknuo je premijer Plenković.

Ovaj Nacionalni rehabilitacijski centar ima izniman značaj, napomenuo je ministar zdravstva Vili Beroš. 

– Godišnje u Hrvatskoj oko 500 osoba obolijeva od takozvane parapareze, paraplegije i tetrapareze. U ovom trenutku imamo više od 8000 osoba koje su invalidi zbog ozljeda spinalne regije, a godišnje imamo više od 14.000 hospitalizacija. Sada imamo novi, suvremeni centar koji će promijeniti paradigmu liječenja i rehabilitacije naših bolesnika – naveo je ministar Beroš.

Ostvario se san svih nas koji se godinama bavimo rehabilitacijom pacijenata s ozljedama i bolestima kralježnične moždine, rekao je ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić.  

– U našoj Specijalnoj bolnici jedini se u Hrvatskoj već desetljećima bavimo rehabilitacijom pacijenata s ozljedama i bolestima kralježnične moždine, koji zahtijevaju specifičan pristup i tretman. Ne moraju svi koji završe u kolicima biti proglašeni trajnim invalidima, već treba težiti da se pomoću medicinske rehabilitacije maksimalno integriraju u svakodnevne aktivnosti. Ovaj Nacionalni centar, koji je opremljen najsuvremenijim uređajima, sada će još jače raditi upravo na tom cilju – istaknuo je ravnatelj Specijalne bolnice Kovačić. 

Najsuvremenija oprema 

U tome će pomoći najsuvremenija oprema. 

– Pojedinačnih robotiziranih uređaja za rehabilitaciju ima i u drugim ustanovama, ali koncentracije svih vrsta takvih uređaja na jednom mjestu u javnoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj dosada nije bilo. Posebno bih izdvojio uređaj za robotski potpomognuti hod vrijedan 400.000 eura i antigravitacijsku platformu vrijednu 80.000 eura. Robot sam po sebi znači puno, ali bit dobre rehabilitacije je spoj educiranog fizioterapeuta i ostalih stručnjaka koji sudjeluju u rehabilitaciji, timskog rada i najmodernijih medicinskih uređaja – pojasnio je i zahvalio Vladi RH, Ministarstvu zdravstva i Varaždinskoj županiji. 

S ponosom mogu reći da je napokon, nakon više desetljeća čekanja, izgrađen, opremljen i sada svečano otvoren Nacionalni centar, napomenuo je župan Anđelko Stričak.

– Iza uspješne realizacije ovog projekta stoji niz ljudi, a svima od srca zahvaljujem i čestitam. Specijalna bolnica Varaždinske Toplice je već godinama prepoznata kao vrhunska ustanova za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Otvorenjem ovog Centra postaju javna zdravstvena ustanova u kojoj će iskusni liječnici, fizioterapeuti i drugi medicinski djelatnici s pacijentima raditi i uz pomoć najmodernije robotske opreme. Nije bilo lako realizirati ovaj projekt jer je tijekom njegove realizacije počela ruska agresija na Ukrajinu, porasle su cijene energenata i građevinskih radova i cijeli je projekt došao pod upitnik. No, uspjeli smo riješiti sve, a Specijalnu bolnicu razvijamo dalje kroz sedam niša. Zahvaljujem Vladi RH, premijeru Plenkoviću i ministru Berošu na podršci – istaknuo je župan Stričak.

– Ovo je poseban dan za naš grad i županiju, za sve građane Lijepe naše kojima će ovaj Rehabilitacijski centar pružiti priliku za bolji život unatoč preprekama u iznimno teškim trenucima. Ovaj centar nije samo zgrada, već mjesto nade, podrške i nesebične brige. Ova investicija nije samo ugrađivanje betona i čelika, već je investicija u ljude, investicija u našu zajednicu i u bolju budućnost – navela je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Gotovo 50 godina

Prisutnima se obratio i Damir Habijan, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i saborski zastupnik. 

– Drago mi je da svjedočimo ovome događaju na koji se čekalo gotovo 50 godina. Čestitam ravnatelju Kovačiću, djelatnicima Specijalne bolnice te zahvaljujem resornom ministarstvu i Vladi RH – rekao je Habijan.

Uz predsjednika Županijske skupštine Varaždinske županije Josipa Križanića i zamjenicu župana Silviju Zagorec, svečanom otvorenju prisustvovali su brojni uzvanici, među kojima saborski zastupnici Maja Grba-Bujević, ujedno ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Ljubica Lukačić, Krunoslav Katičić, Predrag Štromar i Barbara Antolić Vupora, gradonačelnici i načelnici s područja Varaždinske županije, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, ravnatelji državnih, županijskih i specijalnih bolnica te zdravstvenih ustanova, vijećnici Županijske skupštine Varaždinske županije, vijećnici Gradskog vijeća Varaždinske Toplice i brojni drugi uzvanici.

Objekt je blagoslovio preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler, delegat varaždinskog biskupa Bože Radoša. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba