VARAŽDIN: Srednjoškolci upoznali Županiju na drugačiji, interaktivni način

“Danas je dan koji smo posvetili našoj budućnosti –  vjerujem da su nakon svega viđenog puni dojmova”

Objavljeno: 06.09.2023. zagorjeinternational

Kako se zove prvi nasljedni župan Varaždinske županije, gdje je nađen DNK neandertalaca, kraj kojeg grada su nađene kosti vunastog nosorog – samo su neka od pitanja na koja su odgovarali učenici srednjih škola u sklopu kviza “Upoznaj svoju županiju“, a koji je organiziran povodom 30. godina od ponovne uspostave Varaždinske županije i Dana Varaždinske županije. Na samom početku učenike su pozdravili i upoznali s poviješću, kulturom, običajima Varaždinske županije, kao s funkcioniranjem izvršne i predstavničke vlasti župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Zamjenica Zagorec istaknula je kako su ove godine u programu obilježavanja željeli obuhvatiti sve segmente društva – od gospodarstvenika, poduzetnika, obrtnika, branitelja, učenika do zdravstvenih djelatnika.

– Danas je dan koji smo posvetili našim dragim učenicima, našoj budućnosti. Željeli smo im na interaktivan, njima edukativno prihvatljiv način, približiti funkcioniranje regionalne samouprave, odnosno županijskih dužnosnika, bilo predstavničkog ili izvršnog tijela. Uz kviz, za učenike smo pripremili i razgledavanje Županijske palače, kao i obilazak Centra za posjetitelje. Vjerujem da će im sve ono što će danas ovdje vidjeti, naučiti i doživjeti, biti zanimljivo i da će iz Županijske palače otići puni dojmova – rekla je zamjenica Zagorec. 

Profesorica i psihologinja Željka Pačalat iz Prve gimnazije Varaždin, ujedno i voditeljica Vijeća učenika, pohvalila je ovakav oblik upoznavanja učenika s Varaždinskom županijom.

– Varaždinska županija nam je najuži suradnik u organizaciji obrazovanja, a učenici zapravo i nemaju puno prilike vidjeti kako neke stvari funkcioniraju te je ovo jako vrijedna prilika za njih. Osim što će nešto naučiti, uvjerena sam kako će sam susret proteći u druženju i zabavi – rekla je Pačalat.

Učenica Prve gimnazije Varaždin Elizaveta Donskikh u Hrvatsku je doselila prije nekoliko godina, te se rado odazvala ovom kvizu.

– Moje znanje možda nije toliko dobro kao kod učenika koji ovdje žive godinama, ali smatram da sam ga dosta produbila i osjećam se spremnom, uzbuđenom i s nestrpljenjem očekujem što su pripremili za nas učenike – otkrila je Elizaveta. 

Njen kolega Habijan Šamec smatra kako je ovaj kviz dobar način učenja o Varaždinskoj županiji te da se učenici upoznaju s radom županijskog tijela.

– Iako me kao učenika matematičke gimnazije najviše zanimaju prirodoslovni predmeti, smatram da je i povijest jako zanimljiva, posebno ako se radi o povijesti mog kraja – zaključio je učenik.

U kvizu su sudjelovali učenici Prve gimnazije Varaždin, Druge gimnazije Varaždin, Elektrostrojarske škole, Strukovne škole Varaždin te Strojarske i prometne škole Varaždin. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba