Već 31. godinu popratni sadržaj ‘Tjedna kajkavske kulture’

“Zagorski gospodarski zbor” ove će godine okupiti oko 150 izlagača

Objavljeno: 04.09.2023. Vanja Hozmec

Popratni sadržaj ‘Tjedna kajkavske kulture’ je i već dobro znani ‘Zagorski gospodarski zbor’, a ove se godine održava na igralištu Srednje škole Krapina, dok će neki od izlagača izlagati i u prostorima školske sportske dvorane. Održat će se od 7. ro 9. rujna, a u organizaciji Krapinsko – zagorske županije, Grada Krapine, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina, Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije i Radija Kaj. 

Direktor Radija ‘Kaj’ Drago Gradečak otkrio je da će ovogodišnje, 31. izdanje Zbora, okupiti oko 150 izlagača.

– Imat ćemo OPG-ove, izvoznike, Poduzetnički centar i razne udruge koje sudjeluju u gospodarskim i drugim aktivnostima. Bit će to lijepi susret gospodarstvenika i građana na kojem će moći predstaviti svoje ciljane sadržaje – najavio je Gradečak.

Dva cilja 

Direktor Regeneracije i predsjednik HGK, Gospodarske komore Krapina Anđelko Švaljek, rekao je da Zbor ima dva osnovna cilja. 

– S jedne strane to je da pokaže snagu zagorskog gospodarstva, a drugi je da bude mjesto okupljanja tvrtki, jedinica lokalne samouprave i građana. Posebno bih naglasio dva važna panela koji će se održati, jedan je “Zdravstveni turizam – otkrivanje izazova i kapitaliziranje poslovnih prilika“ koji će se održati u četvrtak, a drugi je u petak na kojem ćemo predstaviti našu lokaciju “Smart City”- rekao je Švaljek, a potom najavio i izložbu ‘Structia’ koja će se danas u 17 sati svečano otvoriti na prostoru Muzeja krapinskih neandertalaca, a u sklopu koje su diljem grada Krapine postavljene zanimljive instalacije. Također, dodao je Švaljek, u sklopu otvorenja izložbe ‘Structia’ održat će se i zanimljiva modna revija.  

Uime Obrtnička komora KZŽ obratio se predsjednik Nenad Kučiš.

–  Moram izraziti zadovoljstvo što na ovom izdanju Zbora izlaže preko 40 obrtnika što je izuzetna brojka. Isto tako, moram naglasiti da će nam se ove godine pridružiti Komora Osječko – baranjske , Zagrebačke, Koprivničko – križevačke i Virovitičko – podravske županije te Grada Zagreba – rekao je Kučiš pa dodao:

– Posebno veseli što će naši frizeri besplatno raditi frizure što je već postala tradicija, a imat ćemo i dodjelu majstorskih diploma što je već tradicija u sklopu ‘Zagorskog gospodarskog zbora’, i ove će ih godine biti dodijeljeno 30 – rekao je Kučiš te još jednom istaknuo da je Zbor sjajna prilika obrtnicima, ali i svima drugima da prezentiraju svoje usluge. 

Da krapinski Festival ima dugu povijest koja seže skroz do sredine prošlog stoljeća, istaknuo je ovom prilikom domaćin, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, a potom se prisjetio i kako je izgledao početak Zagorskog gospodarskog zbora 90-tih godina. 

– Zagorski gospodarski zbor svoju izložbu počeo je organizirati početkom 90-tih godina u ovakvom obliku koji nam je prepoznatljiv, s time da svake godine imamo nešto novo i dodaje se sadržaj. Osim izložbe onoga što naše tvrtke, OPG-ovi i obrti nude, imamo niz panela, razgovora i rasprava i to je ono što se dodatno potencira – kazao je gradonačelnik Gregurović te je istaknuo kako će se u sam Gospodarski zbor uključiti i Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.  

Najbolje dosad

Župan Željko Kolar istaknuo je da je gospodarstvo snaga svega, a kada imate sjajne poduzetnike, onda imate visoku zaposlenost i visoke plaće

– To sve omoguće lokalnoj i regionalnoj samoupravi da lakše planira projekte i stvara programe koji imaju krajnji cilj da ljudi ostanu živjeti na našem području. Naši gospodarstvenici su digli Krapinsko – zagorsku županiju na visoku poziciju koja nas stavlja u sam vrh po prosjeku plaća u Hrvatskoj. Znate da smo godinama, uz Međimurce i Varaždince, zbog tekstilne industrije, bili s najnižim prosjekom plaća, a sada, ako izbacimo Zagreb, smo na petom mjestu. Za to su zaslužni naši gospodarstvenici koji su u vrijeme krize ulagali u nove tehnologije i ljude te zbog toga danas imamo ovaj rezultat da mi nemamo dovoljno radne snage na području županije da bi odgovorila zahtjevu gospodarstva i da smo prisiljeni na uvoz. Kako se to u nekoliko godina može promijeniti, od 2013. kad smo imali 8546 nezaposlenih, danas smo na 2000. dakle, s 32.500 zaposlenih smo danas došli do brojke od imamo 42.000. To dovoljno govori kako imamo konstantnu ljestvicu rasta od trećeg kvartala 2013. godine – poručio je župan Kolar dodavši kako su se odazvali najbolji od najboljih pa je samim time ovaj Zbor najjači u RH. Uz to, dodao je da će u petak u 12 sati Županija dijeliti ugovore o bespovratnim sredstvima tradicijskim i umjetničkim obrtima. 

Dodajmo još jednom da je županija partner ove godine Osječko – baranjska županija, a država partner je Austrija. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba