U svijetu je 500 milijuna pretilih, možda ovo pomogne

Novi lijek mršavljenje iz Danske vodi do 15 posto gubitka težine. Ljudi ga grabe s polica 

Objavljeno: 02.09.2023. zagorjeinternational

Injekcijski lijek Wegovy izazvao je buru oduševljenja diljem svijeta kao novi visokoučinkoviti lijek za mršavljenje. Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u nekoliko zemalja, ali na “ograničen” način budući da će godine biti potrebne prije nego uspije zadovoljiti globalnu potražnju, najavio je izvršni direktor Lars Fruergaard Jorgensen – prenosi Poslovni.hr

Lijek Wegovy je već izazvao buru oduševljenja diljem svijeta kao novi visokoučinkoviti lijek za mršavljenje. Zajedno s promjenama prehrane i tjelovježbom, on dovodi do prosječnog gubitka težine od 15 posto. Brzo nakon lansiranja u lipnju 2021. lijek je razgrabljen s polica u SAD-u gdje se više od 40 posto stanovništva smatra pretilim.

Jorgensen je za Reuters u petak rekao da tvrtka planira lansirati lijek u više zemalja, dok u isto vrijeme “pokušava ograničiti sva ta lansiranja”.

– Ovo je vrlo neuobičajena situacija za farmaceutsku tvrtku jer obično kada lansirate lijekove, imate relativno dobro definiranu populaciju kojoj ćete služiti. Imamo posla s možda milijardu pacijenata diljem svijeta. Biti će potrebno dosta godina prije nego što tvrtka može zadovoljiti cijelo tržište – kazao je Jorgenson.

Ranije u kolovozu studija je pokazala da Wegovy ima i jasnu kardiovaskularnu korist potičući nadu mnogima za ‘ozbilniju’ klasifikaciju od one kao lijekova za životni stil. Prošli mjesec Novo je lansirao Wegovy u Njemačkoj, svom prvom velikom europskom tržištu, a dostupan je u Norveškoj i Danskoj.

– U Europi bismo nastojali tražiti naknadu za one pacijente s najvišim indeksom tjelesne mase, koji imaju popratne bolesti, a možda i one koji su manje sretni sa socio-ekonomskog stajališta – rekao je Jorgensen.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba