Prošetali smo Korzom i provjerili čime se Zagorci predstavljaju Riječnima i njihovim gostima

Otvorena manifestacija “100% Zagorsko u Rijeci”

Objavljeno: 25.08.2023. Vanja Hozmec

Od jutros se riječkim Korzom šire mirisi i okusi Zagorja. Naime, počela je već dobro poznata manifestacija “100% Zagorsko u Rijeci”, koja na Kvarner dolazi već punih 10 godina.

Dobrodošlicu je Zagorcima prvi poželio domaćin, riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je rekao da je ova manifestacija idealna prilika da se još bolje upozna Hrvatsko zagorje. 

Ozbiljno prijateljstvo 

– Proteklih 10 godina ovo je preraslo u ozbiljno prijateljstvo. Rekao bih prijateljstvo u dobru i u zlu, jer kad god Rijeku ili Zagorje zahvate prirodne nepogode, župan Kolar je prvi koji zove. Tako da je manifestacija 100 posto postigla 100 postotni učinak, i što se tiče Riječana, ali i što se tiče naših mnogobrojnih gostiju koji prepoznaju zagorsku ponudu – od gastro i turizma do kulture – poručio je riječki gradonačelnik Filipović istaknuvši kako je manifestacija urodila plodom u vidu mnogih susreta poduzetnika koju su se upoznali upravo ovdje.  

Zamjenica župana Primorsko – goranske županije Zlatka Komadine, Marina Medarić, također je poželjela dobrodošlicu svim Zagorcima i složila se da ova manifestacija, osim prijateljstva, njeguje i sjajnu suradnju.

– Mi Primorci uvijek se jako radujemo ovim susretima svake godine i već je jutros Korzo pun, unatoč tome što su temperature visoke. Ovo je idealna prilika za naše i vaše privrednike i gospodarstvenike, te moram dodati da naše županije uvijek odlično surađuju, pa tako i sada – poručila je Medarić. 

Župan Željko Kolar također se složio da je suradnja odlična, kako između Grada Rijeke i KZŽ, tako i između Primorsko – goranske i Krapinsko – zagorske županije. 

–  S obzirom na punu podršku koju dobivamo ovdje od svih vas, nama je puno lakše organizirati jednu ovakvu manifestaciju na ovom području nego kada bi bili prepušteni sami sebi. Kada imate takav doček kao mi ovdje, naravno da pokušavate napraviti sve na najvišoj mogućoj razini da na neki način to vratite ljudima koji su vas dočekali raširenih ruku. Nadam se da smo to uspjeli u ovih 10 godina i da smo opravdali vaše povjerenje – poručio je župan Kolar, a povodom 10. godišnjice je podijelio i tri zahvalnice – bivšem riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu, sadašnjem Marku Filipoviću, te županu Zlatku Komadini. 

Krug po Korzu 

Iskoristili smo potom priliku i malo prošetali Korzom te istražili s čime se Zagorci ove godine predstavljaju Riječanima i njihovim gostima. Štandova je mnogo, a ponuda je šarolika, tako da možemo sa sigurnošću reći da ne postoje dva ista. Svaki se razlikuje po nečemu i po nečemu se ističe.

Najprije smo svratili do Zvonka Hurse iz Donje Stubice, vlasnika OPG-a ‘Slatko moje zeleno’ koji se bavi proizvodnjom zdrave hrane, voća i povrća. Kako je rekao vlasnik, u Rijeci u sklopu ove manifestacije svoje proizvode izlaže već godinama. 

– Možemo reći da ljudi doista kupuju. Inače, mi smo često ovdje u blizini Rijeke na jednom ekološkom sajmu, pa onda po tome već ljudi znaju da ćemo biti ovdje, ali inače imamo svoje stalne kupce koji nas, osim ovdje, ulove i na tim drugim sajmovima u okolici Rijeke. Trenutno je sezona starijih sorti rajčica i Riječani su ludi za njim – otkrio je Hursa. 

OPG Lovrić ‘Lavanda iz Zagorja’ iz Kumrovca bavi se, kako i ime kaže, uzgojem lavande. 

– Iako je to malo neobično za Zagorje, nadam se da će s vremenom postati normalno. Ja uvijek kažem “Do otkrića Amerike nije bio uobičajen ni kukuruz ni grah, pa danas je”. OPG imamo od 2008. godine, a jedan od proizvoda koje bi istaknula svakako su naši jastuci. Doista su ugodni jer kada legnete, osjetite miris lavande koji u valovima dolazi i djeluje umirujuće. Inače, s lavandom je teško biti originalan jer ona nema širok dijapazon prerade, no ono što još radim u odnosu na druge je sirup iz kojeg se radi sok – kazala je suvlasnica OPG-a Tea Lovrić. 

I OPG ‘Stubičan’ iz Tugonice već je godinama gost manifestacije “100% Zagorsko u Rijeci”, a bavi se proizvodnjom meda.

– Tu nam je lijepo i ugodno, a dobri su i kupci. Uglavnom, nemamo se na što žaliti. Ljudi su iznimno pristojni i kulturni, jedino ova vrućina stvara mali problem – rekao je Franjo iz OPG ‘Stubičan’ istaknuvši kako je ova manifestacija dobra za upoznavanje potencijalnih kupaca, ali i za promociju Marije Bistrice iz koje on dolazi, te Krapinsko – zagorske županije.

Naravno, ne bi to bilo to da nismo pronašli i jedan štand s vinima. Ipak, ova su malo posebnija od onih klasičnih na koja smo navikli, a sve je pojasnila Snježana Kraljić iz OPG-a ‘Stjepan’.

– Bili smo tu prvi put prije osam godina, a Rijeci predstavljamo voćna vina od kupine i aronije uz prirodne sokove i džemove. S obzirom na to da je kupinovo bogato željezom, njega kupuju prvenstveno žene, a dosta uzimaju i matični sok od aronije za podizanje imuniteta – rekla je Kraljić te otkrila kako im puno znači što imaju stalne mušterije koje im se iz godine u godinu vraćaju. 

Domaće, prirodno 

Štand na Korzu ima i OPG ‘Budravkin put’ iz Belca, a kako nam je ispričala vlasnica Natalija Štarčević Filipić, bavi se proizvodnjom prirodne kozmetike od lavande, smilja i drugog bilja.

– Imamo ulja i vrećice lavande, hidrolate lavande, hidrolate smilja, ulja za sunčanje, šampone, sapune, meleme, losione nakon sunčanja i brojne druge preparate, naravno, na prirodnoj bazi i ručno rađeni. U Rijeku dolazimo svake godine i doista nam je lijepo i ugodno. Smatram da je ovo sjajna promocija Zagorja u Rijeci, a vidimo i da su domaćini, Riječani, zadovoljni. Moram istaknuti da nam svima ovo jako puno znači i želim zahvaliti Županiji koja ovo organizira – poručila je Štarčević Filipić.

Radovan Herceg vlasnik je OPG-a ‘Herceg’ iz Mača, a u Rijeku dolazi otkako je ova manifestacija krenula. 

– Pčelarstvo je obiteljski posao koji se održava već više od 70 godina, ja sam četvrta generacija. Kupaca ima, što domaćih, što stranih, a moramo primijetiti da tko jednom nešto kupi, taj nam se i vrati. Što se tiče samih proizvoda, imamo medove, svih vrsta, ali sve domaće, zagorsko. Također, imamo i mješavine za podizanje imuniteta na bazi meda i propolisa s dodatkom matičnjaka – rekao je Herceg. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba