Pisani jezični testovi postaju prošlost. Mora se dokazati predanost liberalnom društvu

VELIKA PROMJENA: Nikad lakše do njemačke putovnice

Objavljeno: 24.08.2023. zagorjeinternational

Stranac koji je bolje integriran u Njemačkoj ubuduće će lakše dobiti njemačku putovnicu. Vlada je jučer usvojila nacrt zakona koji ne samo da olakšava uvjete naturalizacije, već također omogućuje posjedovanje više državljanstava, javlja dpa. 

Za stjecanje državljanstva i dalje vrijede uvjeti koji se odnose na ekonomsku i demokratsku integraciju pojedinca u njemačko društvo, piše Fenix magazin

Vlada reformom želi, među ostalim, Njemačku učiniti privlačnijom za radnu snagu iz inozemstva. Istovremeno, zakon bi trebao poticati bolju integraciju stranaca i njihov suživot u zajednici. U načelu, stranci će već nakon pet godina boravka imati pravo zatražiti njemačku putovnicu. Svatko tko želi državljanstvo također mora pokazati predanost vrijednostima liberalnog društva. Stoga su oni koji su počinili kaznena djela iz antisemitskih ili rasističkih motiva izričito isključeni iz ovih beneficija. Uvjet je i da se kandidat u pravilu može uzdržavati bez socijalne pomoći.

Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser opisala je nacrt zakona kao ključan za očuvanje konkurentnosti Njemačke.

– Usred smo globalne borbe za najbolje umove. Najbolje ćemo ih privući samo ako u skoroj budućnosti u potpunosti postanu dio našeg društva – rekla je Faeser u srijedu za portal Uredničke mreže Njemačke (RND).

Za ljude koji su u Njemačku došli do 1970-ih kao gastarbajteri, vrijedit će jednostavnija pravila. Isto vrijedi i za ugovorne radnike koji su u bivšu Istočnu Njemačku došli do 1990. godine. Obje skupine ranije su imale malo mogućnosti za integraciju, objasnila je Faeser. 

Sada više neće morati polagati pismene jezične testove, već samo da dokažu da bez većih problema razumiju njemački u svakodnevnom životu. U Njemačkoj sada, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, oko 14 posto stanovništva nema njemačku putovnicu, što je više od 12 milijuna ljudi. Među njima je oko 5,3 milijuna onih koji su u Njemačkoj najmanje 10 godina.

– Nije nimalo dobro za našu demokraciju ako dio stanovništva, koji je ovdje kod kuće i pustio je korijene, ne može sudjelovati u političkom odlučivanju – zaključila je ministrica.

Nakon odluke Vlade, nacrt ide u Bundestag, a nakon zelenog svjetla zastupnika može stupiti na snagu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba