Kako bi bilo da se kod nas uvede ovaj njemački princip?

Iako se radi o vašem dvorištu, u njemu ne smijete odlagati što želite. Kazne i do 100.000 eura

Objavljeno: 24.08.2023. zagorjeinternational

Ako mislite da možete raditi sve što god želite na vlastitom imanju u Njemačkoj, zapravo niste u pravu. Postoje ograničenja i za vlasnike imanja, posebno kada je u pitanju skladištenje smeća. Bilo da se radi o starim automobilskim gumama, starom namještaju ili limenkama s bojom – na privatnom posjedu ponekad možete pronaći mnogo toga što zapravo treba zbrinuti na adekvatniji način, piše Fenix-magazin.

Budući da se često (pogrešno) pretpostavlja da na privatnom posjedu postoji sloboda, stvari koje mnogi ne koriste često se odlažu u vrt. Vlasti su tome stale na kraj izdajući stroge propise, prenosi Večernji list

Ako smeće koje se skladišti u vrtu predstavlja rizik za ljude i prirodu, vlasnici mogu dobiti visoku kaznu. Ova je uredba izvedena iz Zakona. Kako navode mediji, kazna može iznositi i do 100.000 eura, jer je ilegalno odlaganje smeća prekršaj. Koliku kaznu na kraju prekršitelji moraju platiti, ovisi o količini i vrsti otpada. Posebno su visoke kazne kada se okoliš masovno zagađuje toksičnim otpadom.

Ovo može biti na posjedu (sve dok ne postoji opasnost za okoliš): ploče, papir, stari namještaj, stari bicikli, kamenje, metal i vrtni otpad.

Ovo ne smije biti na imanju: azbest, boje, lakovi, benzin, ulje, otrovni plinovi, automobili, sredstva za čišćenje, radijatori za grijanje, glomazni otpad, automobilske gume i nerazvrstana šuta.

Zeleni otpad i kompost također su kritični jer mogu privući štakore, miševe i gamad, te je i za to moguće izreći kaznu.

Možete također doći u sukob sa zakonom o gradnji ako se na imanju, primjerice, skladišti građevinski materijal koji se u dogledno vrijeme ne iskoristi. Tada bi to moglo značiti da se materijal koristi u komercijalne svrhe i da prema zakonu o gradnji nije dopušten u stambenim područjima. Vlasti se obično pozivaju na djelovanje kada susjede zasmeta smeće. Njemački mediji savjetuju uklanjanje smeća i mirno rješavanje spora, prije nego što stvar dođe do suda. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba