'PRVI GLAS ZAGORJA': Održan Dan svetokriških vinara i vinogradara. Dodijeljena 22 zlata 

Višestruki šampion Ivan Piljek Tauzek po prvi puta u povijesti na ocjenjivanje predao pjenušac i dobio zlato

Objavljeno: 24.08.2023. zagorjeinternational

Festival ‘Prvi glas Zagorja’ u Svetom Križu Začretju odavno je zaštitni znak Zagorja, odnosno Krapinsko – zagorske županije. I ovogodišnji, 55. po redu Tjedan kulture, zabave i sporta pod pokroviteljstvom Općine Sveti Križ Začretje i Županije, donio je veliki broj događanja. 

Sada već tradicionalno, usred festivalskog tjedna, u utorak 22. kolovoza, u Vinoteci “Kapljica“, a povodom tradicionalnog Dana vinara i vinogradara, Udruga vinogradara i vinara Sveti Križ Začretje organizirala je okupljanje svojih članova te ljubitelja dobre kapljice, s ciljem dodjele priznanja za ocijenjena vina svetokriških vinara na ovogodišnjoj Vinarijadi. 

72 uzorka

Samo je ocjenjivanje vina provedeno još u svibnju od strane stručne peteročlane komisije kojoj je na čelu bila cijenjena enologinja Jasminka Šaško. Ocjenjivanju je pristupio veliki broj svetokriških vinara s ukupno 73 uzorka vina. Rezultati ocjenjivanja bili su doista odlični jer su čak 22 ocijenjena vina dobila visoku ocjenu i shodno tome zlatnu medalju, 29 vina dobilo je srebrnu medalju, 14 vina brončanu, dva su vina dobila priznanje, a odbačeno je samo šest uzoraka. Ti su rezultati, opetovano, svrstali svetokriške vinare u sam vrh Krapinsko – zagorske županije. 

Vinari su od strane vodstva Udruge, i to predsjednika Nikole Grozaja i tajnika Gorana Roginića, primili diplome, a oni najbolji i posebno dizajnirane pokale u obliku čaše. Za istaknuti je dobitnike zlatnih medalja od kojih su neki osvojili i nekoliko njih: Matija Sever i Nikola Grozaj kao najmlađi vinari, pa onda Mladen Merkaš, Robert Sirovec, Hrvoje Merkaš, Ivica Cvrtila, Dragutin Piljek i Ivan Piljek Tauzek. Ivan Piljek Tauzek je ujedno, već više puta  uzastopno, i šampion Vinarijade s vinom miješanih sorti te je dodatno nagrađen šampionskom peharom u obliku posebno stilizirane čaše i poklon bonom koji će moći iskoristiti za jačanje promocije svojih vina. 

Zlatna medalja

Osim toga, Ivan Piljek Tauzek je ove godine, a to je i prvi puta u povijesti svetokriške Udruge, na ocjenjivanje predao i pjenušac proizveden klasičnom metodom iz vlastite proizvodnje i osvojio, a što drugo nego zlatnu medalju. Za istaknuti je kako su zlatni svetokriški vinari ponovili uspjehe u ocjenjivanju vina i na Sajmu vina u Bedekovčini, štoviše, neki su od uzoraka i podigli bodovnu granicu. Dokaz je to, prvenstveno, zaista visoke kvalitete svetokriških vina i izrazito visoke razine znanja, mara i stručnosti rada svetokriščana, pa onda i ujednačenosti kriterija pri ocjenjivanju vina. To pak pokazuje ozbiljnost rada Udruge i njezinog vodstva, kako prošlih, tako i sadašnjeg, sada već dugačak niz godina.


Za dodati je kako su svetokriški vinari u festivalskom tjednu svoju Vinoteku te prostor u sklopu Dvorca Sv. Križ Začretje otvorili za kušanje vina svakodnevno cijeli festivalski tjedan s naglascima na Obiteljski dan Purice i vina koji je bio u nedjelju 20. kolovoza, pa onda na Danu svetokriških vinara, a konačno i u subotu 26. kolovoza prigodom “Svetokriškog kotlića“ kada će i ekipa Udruge spravljati kotlovinu.

Večer svetokriških vinara završila je druženjem uz zajedničku vinarsku večeru, domaću glazbu i pokrštavanje vina, ponajprije onih visoko nagrađenih.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba