VARAŽDIN: U Županijskoj palači župan Stričak ugostio veleposlanika SR Njemačke

HELLBACH: Upravo Hrvatsku vidimo kao potencijalnog partnera, ona može postati izvoznik energije

Objavljeno: 23.08.2023. zagorjeinternational

U nastupnom posjetu Varaždinskoj županiji boravio je veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj dr. sc. Christian Hellbach sa suradnicima, a u Županijskoj palači ugostio ga je župan Anđelko Stričak sa svojim suradnicima.

Zahvalivši se na srdačnoj dobrodošlici veleposlanik je izrazio zadovoljstvo posjetom Varaždinu i Varaždinskoj županiji te je istaknuo kako ovaj grad i županija imaju mnogo toga za pokazati na mnogobrojnim područjima.

Razgovaralo se je prije svega o suradnji između Hrvatske i Njemačke, ali i Varaždinske županije te Njemačke.  

– Fokus je stavljen na razvoj obnovljivih izvora energije jer Njemačka kao država ima velike potrebe na tom području. Upravo Hrvatsku vidimo kao potencijalnog partnera, ona može postati izvoznik energije. Dobio sam i zanimljive informacije o stanju u poljoprivredi u županiji, ali i o razvoju na području visokog obrazovanja te moram pohvaliti ulaganja. Vjerujem kako je ulaganje u obrazovanje važan preduvjet za razvoj Varaždinske županije – rekao je veleposlanik.

Župan Stričak se zahvalio veleposlaniku na posjeti te mu je ukratko predstavio Varaždinsku županiju kao i razvojne projekte koji se provode ili pripremaju.

– Savezna Republika Njemačka bila nam je od velike pomoći kada smo početkom devedesetih  krenuli putem samostalnosti i neovisnosti, a isto tako i na putu članstva u euroatlantskim asocijacijama. Također s Njemačkom nas vežu i naši sugrađani koji žive i rade u njoj, ali i brojne tvrtke koje investiraju, tj. svoje proizvodne pogone grade kod nas. Tijekom ove ili iduće godine započet će dvije velike investicije vrijedne oko 170 milijuna eura, a to su Knauf Insulation i Metalna industrija Varaždin. To su zasigurno trenutno dvije najveće investicije u našoj županiji. Razgovor je bio koristan, usuglasili smo se da ćemo u tom smjeru i nastaviti te se zahvaljujem veleposlaniku na posjeti – rekao je župan Stričak.

Uz župana prijemu su nazočili i ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Varaždinske županije Tanja Martinec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek dok je uz veleposlanika prisutna bio voditelj Odjela za odnose s javnošću Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj Igor Kolman. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba