Također je bila vruća srijeda kada je Gorjanović-Kramberger stigao vlakom do Krapine i ostao iznenađen onim što je zatekao

Na današnji dan prije točno 124 godine, otkriven je krapinski pračovjek

Objavljeno: 23.08.2023. zagorjeinternational

Na današnji dan prije točno 124 godine, otkriven je krapinski pračovjek.

– Baš kao i danas, bila je to vruća i sparna srijeda prije 124 godine, 23. kolovoza 1899., kada je parnjačom iz Zagreba u Krapinu stigao Dragutin Gorjanović-Kramberger, ravnatelj Geologijsko-paleontologijskog odjela Narodnog muzeja i profesor paleontologije i geologije na Sveučilištu u Zagrebu. Stigao je na poziv Krapinčana koji su već neko vrijeme na Hušnjakovu pronalazili neobične kosti, s mišlju kako će u Krapini prikupiti ostatke “diluvijalnih sisara“ odnosno pleistocenskih životinja – napisali su u objavi na svojem Facebook profilu iz Muzeja krapinskih neandertalaca. 

Facebook, MKN

Ipak, stigavši na Hušnjakovo, Gorjanović-Kramberger se iznenadio. 

– Stigavši na Hušnjakovo, već iz određene udaljenosti od otvorene špilje, Gorjanović je u pješčanoj stijeni zamijetio pruge pepela, isprženog pijeska i drvenog ugljena. Naravno, bili su to tragovi ognjišta, a da je u toj maloj špilji boravilo biće koje je znalo paliti vatru, Gorjanoviću je potvrdio i ljudski zub kutnjak kojega je također otkrio toga dana. Kakav pronalazak! Gorjanović je odmah shvatio da stoji ispred prastarog čovječjeg naselja – pričaju iz Muzeja.

Istraživanja i iskopavanja su započela nedugo zatim, a trajala su sve do 1905. godine. 

Facebook, MKN

– Tijekom tog vremena pronađene su brojne fosilne kosti neandertalaca te životinja poput špiljskih medvjeda, toplodobnih nosoroga, bizona i golemih jelena. Uz oko 900 kostiju koje su pripadale neandertalcima različitog spola i dobi, pronađeno je i oko 1200 artefakata, neandertalskih kamenih alatki, a krapinska zbirka je najveća zbirka neandertalskog čovjeka pronađena na jednome mjestu. Uz Dragutina Gorjanović-Krambergera, zbirku fosilnih ostataka s Hušnjakova istraživali su i brojni drugi, svjetski poznati znanstvenici, otkrivši brojne informacije i zanimljivosti o životu kamenodobnih lovaca i skupljača koji su nekada obitavali u Krapini obitavali – napisali su iz Muzeja. 

Facebook, MKN

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba