Kristalni silicij 100 puta je manji od zrna pijeska, a njegovo udisanje može dovesti do kobne silikoze

NIKAD DOSTA OPREZA: Ovo je posljednja fotografija dječaka (7) – igra u vapnu koštala ga života

Objavljeno: 09.08.2023. zagorjeinternational

Sedmogodišnji dječak u Brazilu umro je nakon što se igrao na hrpi vapna ostavljenog uz cestu. Posljednja fotografija malog Arthura Emanuela Bitencourta prikazuje ga kako diže palčeve u zrak dok sjedi u hrpi kobnog praha, koji se obično koristi u građevinarstvu i poljoprivredi.

Dječak je hitno prebačen u bolnicu, ali je po dolasku proglašen mrtvim. Arthur je navodno skočio u otrovnu prašinu na obiteljskom imanju u Ipirangi u Parani u južnoj regiji Brazila, prema mediju Jornal Razão. Liječnici su rekli da je Arthurova iznenadna smrt posljedica udisanja praha, izvijestili su lokalni mediji, prenosi Index.

Njegova obitelj objavila je njegovu posljednju fotografiju na društvenim mrežama kao posvetu, ali i kao upozorenje drugima.

– Ova je fotografija bila posljednja i snimljena je nekoliko minuta prije njegove tragične smrti, uzrokovane udisanjem vapna dok se igrao. Sjećanja koja ću imati na tebe, drago moje dijete, uvijek će biti najbolja – napisao je dječakov ujak Romaldo Bitencourt.

Brazilski institut za tehnološka istraživanja kaže da prah vapna može uzrokovati probleme s disanjem i savjetuje ljudima da nose zaštitnu opremu ako rade s njom. Upozoravaju da prah vapna može biti kancerogen, osobito kada mu se izloži u velikim količinama, te može uzrokovati oštećenje pluća, izvijestio je Jornal Razão.

U vapnu je prisutna opasna čestica kristalni silicij, također poznat kao kvarc. Kristalni silicij koji je lako udahnuti dolazi u česticama 100 puta manjima od običnog zrna pijeska. Njegovo udisanje može dovesti do raznih bolesti, uključujući rak pluća, kroničnu opstruktivnu bolest pluća, bolest bubrega i silikozu.

Silikoza uzrokuje upalu i ožiljke u plućnom tkivu, smanjujući sposobnost pluća da upijaju kisik. Stanje dovodi do trajne bolesti pluća i moglo bi biti kobno, prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Tipično, kronična silikoza se javlja nakon više od 10 godina izloženosti, obično na radnom mjestu, ali može uznapredovati mnogo brže kod jake izloženosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba