Gradonačelnici i načelnici doskočili zabrani rada nedjeljom i blagdanima

MARIJA BISTRICA: Proglasili smo sajmeni dan i za Veliku Gospu – radit će štandovi

Objavljeno: 09.08.2023. zagorjeinternational

Udruga Glas poduzetnika pozvala je u utorak gradonačelnike i načelnike da omoguće rad svim poduzetnicima koji žele raditi nedjeljama, praznicima i blagdanima tako da proglase manifestacije ili sajamske dane, tako i za nadolazeći blagdan Velike Gospe.  

Mnogi gradovi na obali poput primjerice Grada Hvara ili Općine Podgora su donijeli odluku kojom se u svrhu promidžbeno – turističkih aktivnosti 5. i 15. kolovoza proglašavaju sajamskim danima na njihovom području te su tako omogućili prigodnu prodaju na kioscima, štandovima i sličnim objektima kao dio sajamskih događanja. A sad im se produžila i Općina Marija Bistrica.

HDZ-ov načelnik Josip Milički podsjetio je kako je Općina već ranija proglasila sajmene dane za sve nedjelje i blagdane od početka srpnja, to jest od početka manifestacije ‘Ljeto u Mariji Bistrici’.

Milički je ovom prilikom istaknuo kako unutar hodočasničke sezone ima 40 nedjelja i smanjenje na radnih 16 bio bi preveliki udarac. No, kako to biva,  inspektori imaju različito tumačenje Zakona pa je naknadno zatražena dorada Odluke o sajmenim danima.  

– Poslali smo u Ministarstvo gospodarstva doradu te sad čekamo što će oni odlučiti do kraja tjedna. Posve sam siguran kako će naši štandovi moći raditi za 15. kolovoza odnosno Veliku Gospu – poručio je Milički te nam je otkrio tko može raditi te dane:

– Naše suvenirnice, štandovi, licitari i drvene igračke mogu raditi, a da im nije uključeno u kvotu od 16 nedjelja. Dakle, i dalje neće raditi trgovine, butici i pekare jer su oni izuzeti iz manifestacije pošto nemaju prigodnu prodaju vezanu na vjerski blagdan Velike Gospe – objasnio je načelnik Milički. 

Glavna tajnica UGP-a Branka Prišlić te istaknula kako je UGP protiv bilo kakve zabrane rada te smatraju da to treba biti stvar izbora.  

– Drago nam je da su neki gradovi i općine prepoznali i poslušali svoje sugrađane koji žele raditi te im odlukama o sajamskim danima to omogućili, nadamo se da će i drugi slijediti njihov primjer – izjavila je Prišlić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba