“Prvo isključite plin i struju, a tek potom se popnite na kat i čekajte pomoć”

CRVENI KRIŽ: Ovih uputa se pridržavajte prije, za vrijeme i nakon poplave

Objavljeno: 06.08.2023. zagorjeinternational

Hrvatski Crveni križ daje upute kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon poplave, putem njihov letak sa savjetima.  

Kućanstva u područjima uz rijeke, posebno tamo gdje je poplava bilo i prije, trebala bi imati spreman ruksak za slučaj napuštanja doma, a bilo bi dobro, kažu upute, ponoviti i osnove hitne pomoći, jednako tako znati i sigurne evakuacijske puteve.

U slučaju da je poplava već krenula, i nalazite se u kući, prvo treba isključiti plin i struju, nakon toga se popeti na kat, ako postoji, i čekati pomoć. U slučaju da napuštate dom, također treba isključiti dovod plina i struje, jednako tako i vode. Poplavnoj vodi ne treba se približavati, u tome treba pogotovo spriječiti djecu. Kroz poplavnu vodu ne voziti, kaže dalje letak, uz preporuku da se ponese pitka voda, mobitel i punjač za njega, kao i nešto hrane – sve što je dobro imati spremno u ruksaku i prije moguće poplave, prenosi 24sata.  

Nakon poplave se ne smije jesti ni piti ništa što je poplavi bilo izloženo, treba nazvati rodbinu i prijatelje kako bi provjerili jesu li dobro, kao i slijediti službene upute o trenutku povratka u kućanstva nakon poplave. Nakon povratka treba biti na oprezu jer zgrade, kuće, ceste i komunalna infrastruktura mogu biti oštećeni.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba