Ne dozvolite da vam upropaste boravak u prirodi

Evo kako spriječiti napad ose i što učiniti ako dođe do uboda

Objavljeno: 03.08.2023. zagorjeinternational

Ljetne piknike, izlete i dane na plaži vrlo lako mogu pokvariti ose. Stručnjaci kažu da one neće napasti sve dok se ne osjećaju ugroženo ili dok ne dirate njihovo gnijezdo, piše eMeđimurje.

Isto kao što je slučaj s pčelama, tako i kod osa može ubosti samo ženka. Razlika je u tome što pčela nakon uboda ugiba, a osa može ubosti više puta.

Kako bi se spriječio potencijalan ubod preporučuje se izbjegavanje parfema i mirisa te šarene odjeće zato što ona privlači ose, no ako se koja nađe u vašoj blizini, ostanite mirni i nemojte ju dirati. Osa napada samo ako se brani ili ako brani svoje gnijezdo.

Ako ipak dođe do uboda, osinji otrov može stvoriti otekline i bolove, ali i anafilaktički šok ako ste alergični. Neki od simptoma su svrbež, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, bolovi u trbuhu, nizak krvni tlak.

Područje uboda isperite sapunom i vodom, stavite led ili hladni oblog na desetak minuta čime će se smanjiti oteklina. Nemojte se češati ili dirati ubod kako jer postoji rizik od infekcije. Također, nemojte stavljati nikakve pripravke poput ulja, krema, octa, gelova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba