Varaždin će ozeleniti više od 1000 novih stabala i bilja

“Radimo na unaprjeđenju kvalitete grada za bolji život naših sugrađana i posjetitelja“

Objavljeno: 02.08.2023. zagorjeinternational

Gradu Varaždinu je na temelju prijave na Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobreno 80 posto sufinanciranje u iznosu 313.244,20 eura s PDV-om za veliki projekt “Varaždin pod krošnjama”, ukupne vrijednosti 391.555,25 eura.

Projektom “Varaždin pod krošnjama” prijavljeno je 1024 komada stabala i drvenastog grmlja, odnosno 965 stabala i grmlja za ozelenjavanje grada i 59 stabala i grmlja za Milčetićevu ulicu. Planirana sadnja obuhvaća cijeli prostor grada i pripadajuća prigradska naselja, a vrste za pojedine lokacije birane su prema već postojećim karakteristikama prostora (urbano, polu urbano, polu prirodno, prirodno) i zahtjevima vrste za rast kako bi se maksimalno iskoristio njihov potencijal i funkcija u gradskom i prigradskom okruženju.

Za ozelenjavanje grada Varaždina odabrano je 40 listopadnih i osam vrsta vazdazelenih stabala, dok je od drvenastog grmlja odabrano 12 listopadnih vrsta i četiri vazdazelene. U Milčetićevoj ulici, s namjerom ozelenjivanja pješačke i parkirališne zone zelenim koridorom, prijavljeno je 59 komada stabala i drvenastog grmlja, 18 komada listopadnih stabala u dvije vrste (jedno veliko i jedno malo) te 41 komad drvenastog listopadnog grmlja.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj naglašava kako je “Varaždin pod krošnjama” važan projekt gradske zelene politike koju prepoznaje i Fond za zaštitu okoliša.

– Veseli me što ćemo i ovaj projekt uspjeti provesti s velikim postotkom sufinanciranja jer on je važan dio zelene politike koju provodimo i na koju sam iznimno ponosan. Posadit će se preko tisuću stabala i različitog zelenila u našem gradu, a posebno mi je drago što ćemo vratiti zelenilo u Milčetićevu koju su oskvrnavili u bivšem mandatu. Uvijek se uspoređujemo s Bečom koji je toliko bogat zelenilom, a sada uistinu idemo u tom smjeru. Uz ovaj projekt, jedan smo od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji se toliko trudi provoditi zelenu politiku. Postavljamo solarne elektrane na gradske objekte, škole, mijenjat ćemo kompletnu rasvjetu u našem gradu u LED, mjerimo kvalitetnu zraka i razinu buke, imamo nadzorne kamere na nekadašnjim divljim deponijima koje smo očistili, radimo na sve boljem sustavu prikupljanja otpada i želimo provesti potpunu tranziciju na nove modele rada kako bi unaprijedili ekološku kvalitetu grada Varaždina za bolji život naših sugrađana i posjetitelja – rekao je gradonačelnik.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba