Imendan danas imaju Marta, Marija, Mario, Vilma, Vilim

Pogledajte što znače njihova imena

Objavljeno: 29.07.2023. zagorjeinternational

Marta je ime grčkog porijekla. Potiče iz grčkog Martha, a izvornog je iz sirijskog porijekla iz riječi mara u značenju gospodarica, gospođa.

Marija je biblijsko ime. Muško ime ovog oblika je Mario. Najčasnija je Isusova Majka. Upravo s obzirom na nju, Marija je vjekovima najraširenije ime u kršćanskim zemljama, s vrlo mnogo verzija, a često i u sklopu s drugim imenima. Naš je oblik Marija prema latinskom izričaju: Maria. U izvornome hebrejskom jeziku je Mirjam. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi (imena) Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje. Drugi oblici ovog imena su Masha, Mary, Mery, Marijela, Marijeta, Marizela Marijojla, Marijola, Marika, Mariola, Marislav, Marula, Maruša,Maša, Mašan, Mašinka, Marie, Meri, Mia, Ria, Mija i Molka.

Vilma je žensko ime koje ima više tumačenja. Jedno kaže da je skraćeni oblik njemačkog imena Wilhelma, neki smatraju da je modifikacija imena Velma što znači odlučna zaštitnica ili da je izvedena od imena Vilim značenje imena je želja, volja, od riječi vilio.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba