Stigla samo jedna ponuda i to od 5,6 milijuna eura

Hrvatske vode opet poništile natječaj za nastavak radova na Trakošćanskom jezeru

Objavljeno: 29.07.2023. zagorjeinternational

Umjesto jezera, podno dvorca Trakošćan, bisera sjevera Hrvatske, i dalje će se prostirati zelenilo prošarano odvodnim kanalima. Ništa od tako skorog čišćenja Trakošćanskog jezera, točnije nastavka čišćenja koje je započela tvrtka Bagorkop Roberto prije dvije godine, a prestala prije dva mjeseca pod okolnostima koje bi se trebale razjasniti na sudu. Hrvatske su vode nakon tog prekida suradnje, sukladno najavama, krajem lipnja raspisale su novi natječaj, koji su jučer- poništile!

– Predmetni postupak javne nabave poništen je iz razloga što je cijena pristigle ponude prelazi planirana, odnosno osigurana sredstva naručitelja – navodi se u obrazloženju odluke koju je donijelo Vodogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda, pišu Varaždinske vijesti

Naime, kao što smo izvještavali, tvrtka HIS jedina se javila na lipanjski natječaj te ponudila 5,6 milijuna eura (bez PDV-a) za radove na nastavku uklanjanja sedimenta, kojeg bi u jezeru bilo nešto više od 200.000 kubika,  sudeći prema dokumentaciji. Međutim, u toj istoj natječajnoj  dokumentaciji, procijenjena cijena tih radova iznosila je tek oko 2,5 milijuna eura (bez PDV-a).

Činjenica je da su Hrvatske vode prije nekoliko godina također pokrenule javnu nabavu za čišćenje jezera. Tada su posao procijenile na oko 16 milijuna kuna, a onda su sve poništile jer je stigla ponuda od oko 22 milijuna kuna.

Dakle, čini se da su neki u Hrvatskim vodama mislili ozbiljan posao čišćenja sedimenta iz bosera Hrvatskog zagorja, koji je pokrenut u vrijeme bivšeg varaždinskog župana, svesti na puno manji obujam nego što je to uistinu nužno, odnosno zahtjeva stanje jezera, koje nije bilo čišćeno desetljećima. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba