Općina Lobor već punih 30 godina kontinuirano radi na razvoju što su uvaženi gosti posebno prepoznali danas na svečanoj sjednici povodom Dana općine

“Sve što se naveli da želite realizirati će se ostvariti kad-tad. U to ne sumnjam. Načelnica se za ovaj kraj bori kao lavica” 

Objavljeno: 26.07.2023. zagorjeinternational

U Loboru je danas održana svečana sjednica općinskog vijeća povodom 30. godišnjice postojanja Općine. Sjednici su nazočili načelnica Lobora Ljubica Jembrih, predsjednik Općinskog vijeća Dragutin Adanić, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, izaslanik premijera i državni tajnik Ivan Vidiš te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek uz druge cijenjene goste. 

Dragutin Adanić otvorio je sjednicu te istaknuo kako je zadovoljan postignutim rezultatima, no kako se unatoč tome uvijek mora raditi više i bolje.

– Uspjeli smo realizirati mnoge projekte s partnerima na državnoj i županijskoj razini koji su pridonijeli poboljšanju. Pred nama je još puno rada i obaveza kojih se ne bojimo jer znamo da ćemo ih izvršiti na radost svih u općini Lobor – kazao je predsjednik vijeća Adanić uputivši zahvalu svima onima koji su kroz godine postojanja Općine na bilo koji način pomogli u njezinom radu.  

Mještani imaju posebnu važnost

Načelnica Jembrih nabrojila je sve projekte koje je općina realizirala te je istaknula kako posebnu važnost za općinu imaju mještani.

– Nismo zaboravili ni naše mještane, već naprotiv, oni su nam uvijek na prvom mjestu. Tu smo povećali naknade za novorođene, povećali smo sufinanciranje dječjih vrtića, svake godine povećavamo broj učeničkih i studentskih stipendija, sufinanciramo učenicima prijevoz, učeničke domove, radne bilježnice i sav potreban materijal, uključujemo se u sufinanciranje svih projekata koje provodi naša škola, sufinanciramo rješavanje stambenog pitanja naših mladih obitelji, uveli smo i božićnice za naše stanovnike starije populacije, povećali smo jednokratne naknade za socijalno ugrožene mještane, imamo poticaje u poljoprivredi – navela je Jembrih te istaknula kako se u Općini razmišlja o svim segmentima, od razvoja infrastrukture do poboljšanja kvalitete života, ali kako su uvijek mještani na prvom mjestu.

Dotaknula se i planova za budućnost za koje se nada kako će se realizirati.

– Spomenut ću nekoliko glavnih projekata koje planiramo u budućem razdoblju: Centar za starije osobe, Vatrogasni dom, zemljište za loborsko nogometno igralište. Njega smo otkupili pa konačno imamo i to zemljište koje su naši nogometaši, ali i mještani toliko željno čekali. Sada se priprema projektno – tehnička dokumentacija i vjerujte mi da će biti natječaj iz Europske unije da ćemo mi biti spremni aplicirati i to – navela je načelnica te istaknula kako je pripremljena i strategija za razvoj turizma koji je vrlo bitan za Općinu.

Dotaknula se i županijske ceste 2128 koja stvara veliki problem.

Problem županijske ceste

– Svi znamo koji nam problem predstavlja županijska cesta 2128. Potegnuli smo ozbiljne zajedničke razgovore i dogovore i nadam se  da ćemo uspjeti ove godine krenuti u potpunu rekonstrukciju prve dionice. Badava nama sve ovo što radimo, badava i razvoj turizma, poticanje poljoprivrede, gospodarstva ako nismo dobro povezani – istaknula je Jembrih te se dotaknula prošlih projekata. 

– Od 2017. izgradili smo vrtić, uredili smo općinsku zgradu, Kulturni centar, nerazvrstane ceste, igrališta i još mnogo toga. Općina to samo sa svojim proračunom ne bi mogla napraviti. Mi se svi zajedno trudimo u našim maksimalnim mogućnostima financijskih okvira. Mogu napomenuti da imamo izvorni proračun dosta mali, a to je negdje oko 4.5 do 5 milijuna kuna, ali mi svake godine taj proračun poduplamo. Znači da marljivo radimo na projektima, na prijavama i sve te projekte koje smo realizirali dobivamo sufinancirane ili potpuno financirane od resornih ministarstava ili Europske unije – kazala je načelnica.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović je iskoristio priliku i čestitao na svemu što se do sada napravio u Loboru.

– Sve ono što ste do sada napravili, a za što vam čestitam jer znam koliko se trudite i radite, ali isto tako sve ono što ste naveli da želite napraviti u budućnosti, Loborci u vas uopće ne sumnjam i kad-tad će se to realizirati. Već sam to jednom prilikom rekao u Loboru, Ljubica se za ovaj kraj bori kao lavica – kazao je u ime svih gradonačelnika i načelnika Zoran Gregurović, čestitajući imendan svim Anama. 

Župan Željko Kolar je iskoristio priliku te je još jednom čestitao vatrogascima 100-tu obljetnicu, a KUD-u 50 obljetnicu. Nakon čestitaka dotaknuo se teme županijske ceste.

– Cesta jest županijska, ali investicija nije. Investitor je Zagorski vodovod kojem su vlasnici gradovi i općine pa tako i Lobor. Prošle godine izvedeni su radovi u iznosu od 257.758 eura i to sanacija klizišta Petrova gora, rekonstrukcija ceste Buntak u prvoj fazi i projekt sanacije propusta Velika Petrovagorska. U 2023. godini, ŽUC će investirati 616.422 eura, jedan čitav proračun Općine Lobor, za sanaciju propusta Velika Petrova gorska, rekonstrukcija ceste Buntak u drugoj fazi, sanacija odrona Stari Golubovec prema vodospremi i sanacija kolničkog zastora. Mi planiramo ove godina asfaltirati cestu od benzinske pumpe do centra Lobora. Iako nije naša investicija, ispričavam se svim mještanima koji su ovo morali trpjeti – poručio je župan Kolar te dodao kako je raspisan natječaj NPOO za jednosmjensku nastavu i da u taj projekt ulazi loborska škola pa će biti nadograđene dvije učionice, knjižnica i kuhinja.  

Lobor je poseban 

Ivan Vidiš istaknuo je napredak koji je primijetio u Općini od prošlog puta kada je bio u Loboru, a dotaknuo se i projekta `Zaželi`.

– Trudili smo se napraviti čim bolji okvir, čim bolje okolnosti da se općine i gradovi mogu kvalitetnije razvijati. Spomenuli smo danas cijeli niz projekata, ali zaista mislim da smo napravili jedan nevjerojatan okvir i da smo pokazali jednu nevjerojatnu brzinu. Unatoč svim krizama niti jedno ulaganje nije stalo. 18 žena je ovdje brinuo o starijima kroz projekt Zaželi, a isto tako nije se zaustavilo aktivno zapošljavanje, imali smo preko 6000 radnika koji su dobili sredstva na taj način. Svaka općina u Hrvatskoj je u ovih 30 godina promijenila svoje lice i živi se zaista bolje nego na početku – poručio je državni tajnik Ivan Vidiš koji je pohvalio izgradnju novih smještajnih kapaciteta za starije.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek rekao je da je Lobor mjesto neviđenih prirodnih ljepota što ga izdvaja od ostalih, ali i da je poseban po još nečemu.

– Osim toga, Lobor ima i posebnu duhovnu komponentu zbog tisućljetne kršćanske tradicije na ovom prostoru. Nadalje, ima jako bogat društveni život, talentirane ljude, pogotovo u glazbenom stvaralaštvu, a tu je i ozbiljna perspektiva koja je vidljiva u svim projektima koje radite. Također, moram istaknuti još nešto. Općina Lobor ima poseban odnos prema ranjivim skupinama ljudi i zbog toga se baš ovdje u Loboru razvija ovaj veliki projekt Centra za starije. Svim Loborkama i Loborcima uistinu moram čestitati na tome. Zbog toga je Lobor poseban – poručio je Tušek. 

Nagrađeni

Ove godine Općina je ponovo nagradila školarce koji su u osam godina osnovnoškolskog obrazovanja postigli odlične uspjehe u obrazovnim programima i ostalim izvanškolskim aktivnostima: Blaž Matejaš, Magdalena Bašak, Lana Galunić, Melani Kramarić, Franka Mikac i Lea Korade.

Nagrađeni su i maturanti koji su i ove godine ostvarili iznimne uspjehe na državnoj maturi: Ana Latin koji je među 10 posto najboljih iz Hrvatskoj jezika i A razine Matematike, Gabrijela Vrleca koji je ispit iz Matematike B razine riješio među 10 posto najboljih te Ana Morenu Bašak koja je ispit iz matematike B razine također riješila među 10 posto najboljih.

Nekim od društava dodijeljene su i plakete. Lovačko društvo “Oštrc“ ove godine slavi 85 godina postojanja, Hrvatsko planinarsko društvo “Pusti Lobor“ ove godine slavi 10 godina djelovanja, DVD Lobor dobilo je plaketu povodom 100 godina neprekidnog djelovanja, a KUD Lobor plaketu povodom 50 godina djelovanja.

U ime svih nagrađenih kratko se zahvalio Tomislav Rizman. (Melani Stužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba