Pjesmama ‘Ponoć je mila moja majko’ i ‘Nesmirna moja jubo’ plasirali su se među 10 najbolji

Povijesni uspjeh Klape Bistrica na finalu ‘Festivala dalmatinskih klapa’

Objavljeno: 23.07.2023. zagorjeinternational

Klapa Bistrica iz Marije Bistrice, jučer je po prvi puta nastupila u finalu ‘Festivala dalmatinskih klapa’ u Omišu. U prvoj izlučnoj večeri 57. festivala, još 7. srpnja Klapa Bistrica je izvela pjesme ‘Ponoć je mila moja majko’ i ‘Nesmirna moja jubo’ i plasirala se u jučerašnje veliko finale, među deset najboljih klapa. U finalu su uz još jednu sjajnu izvedbu pjesme ‘Nesmirna moja jubo’ dodali i pjesmu ‘Ta žuta kosa’, te su prema ocjenama stručnog suda osvojili 10. mjesto, dok su prema glasovima publike zauzeli osmu poziciju.  

Inače, drugi put u povijesti ‘Festivala dalmatinskih klapa’ u Omišu stručno ocjenjivačko povjerenstvo, popularni “žiri” i publika štitove i leute dodijelili su istim klapama. Prvi i do sada jedini put se to dogodilo na 26. Festivalu 1992. godine kada su nagrade dodijeljene klapama Sinj, Dalmati i Nostalgija. Ovaj put, nakon 31 godinu, stručno povjerenstvo je Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša, a publika najviše glasova i Zlatni leut dodijelili zagrebačkoj klapi Bošket. Srebrni štit s povijesnim grbom grada Omiša i srebrni leut po glasovima publike pripao je slovenskoj klapi Dalmari iz Maribora, dok je treće mjesto, odnosno brončani štit s povijesnim grbom grada Omiša i brončani leut pripali klapi Mriža iz Splita, piše Radio Marija Bistrica.  

Što se pak tiče Klape Bistrica, ovaj se veliki uspjeh poklopio sa slavljeničkom godinom. Naime, Klapa Bistrica ove godine slavi 20 godina rada. Proslava je planirana u studenom. Također, jedan od vrhunaca djelovanja ove klape svake godine je i organizacija Susreta klapa u Mariji Bistrici, koji je ove godine održan prije nešto više od mjesec dana. Ovogodišnji Omiš potvrdio je samo kvalitetu klapa koje dolaze u Mariju Bistricu.

Naime, pobjednička klapa ‘Bošket’ bila je u Mariji Bistrici i prošle i ove godine, a kod ženskih klapa pobjednička klapa ‘Armorin’ pjevala je u Mariji Bistrici prošle godine, dok je bistrička publika ove godine mogla slušati tri ženske klape, koje su bile u petak u finalu Omiša, a to su ‘Ventula’, ‘Oželanda’ i Figurin’.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba