VARAŽDIN: Pobjedu na '17. županijskom natjecanju orača' pobjedu su odnijeli Darijan i Krunoslav Mužic

Dožupanica Zagorec: Poljoprivreda je iznimno težak posao, ali ona nam osigurava kvalitetnu hranu

Objavljeno: 23.07.2023. zagorjeinternational

Na poljoprivrednoj površini iza benzinske pumpe ‘Crodux’ u Optujskoj ulici u petak je održano tradicionalno ’17. Županijsko natjecanje orača Varaždinske županije’. Šest natjecatelja pokazalo je svoje vještine u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci.

– Ovo je 17. po redu natjecanje orača gdje poljoprivrednici imaju priliku razmijeniti iskustva. Pobjednik iz svake kategorije predstavljat će Varaždinsku županiju na državnom natjecanju u Istri krajem rujna – rekla je iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri ministarstvu poljoprivrede Jelena Stipetić.

Natjecanje je otvorila zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Poljoprivreda je u današnje vrijeme iznimno težak i zahtjevan posao, ali ona je temeljna djelatnost koja nam osigurava kvalitetnu hranu. To prepoznajemo te je stoga Varaždinska županije unazad dvije godine značajno povećala financijska sredstva za potporu poljoprivrednicima, tako ove godine izdvajamo 927 tisuća eura i ovim putem pozivam poljoprivrednike s područja naše županije da se jave na naš natječaj i koriste ovu potporu. Pohvaljujem i organizatore koji ovom manifestacijom omogućuju poljoprivrednicima našeg područja razmjenu iskustva, a svim natjecateljima želim puno sreće na natjecanju – rekla je zamjenica Zagorec.

Natjecanju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković koji je istaknuo da Grad ne čini samo uži centar, već i okolna mjesta u kojima se ljudi itekako bave poljoprivredom.

– Tako smo prošle godine prvi puta objavili javni poziv za poljoprivrednike na području grada Varaždina, a i ove godine nastavljamo s potporom poljoprivrednicima kako bismo pomogli ovim vrijednim ljudima da uspiju – rekao je Marković.

Predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga Marija Cafuk istaknula je važnost ovog natjecanja i poznavanja tehnike oranja te dodala da je natjecanje prilika i za promociju poljoprivrednih proizvođača.

– Svake godine u sklopu natjecanja prezentiramo i naše poljoprivredne proizvođače jer Varaždinska županija se zaista može pohvaliti mnogim zaštićenim proizvodima kao što su varaždinsko zelje ili varaždinsko bučino ulje  – rekla je Cafuk.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba