Tradicija duga 200 godina

Viničanci uz crkvenu i općinsku vlast hodočastili na Trški Vrh

Objavljeno: 22.07.2023. zagorjeinternational

Prvo hodočašće Majci Božjoj Jeruzalemskoj bilo je davne 1823. godine kada je tuča uništila usjeve u Vinici, a ono što je ostalo od tuče uništila je najezda skakavaca. Prijetila je glad mještanima viničkoga kraja te je tadašnji župnik Mirko Vojček organizirao prvo hodočašće da bi župljani izmolili zaštitu i blagoslov za sebe i ljetinu kako bi preživjeli. Nakon povratka s hodočašća skakavaca više nije bilo. U nedjelju 16. srpnja župljani župe sv. Marka ev. iz Vinice, uz prisustvo načelnika Branimira Štimca i predsjednika Općinskog vijeća Predraga Štromara, po 200. put ispunili su svoj zavjet Majci Božjoj Jeruzalemskoj hodočasteći u njeno svetište na Trškom Vrhu kod Krapine. Tridesetak hodočasnika hodočastilo je pješice obnavljajući stoljetnu tradiciju pješačenja Majci Božjoj Jeruzalemskoj, a samom hodočašću sudjelovalo je više stotina župljana.

Misno slavlje

Po prvi puta u svetištu Majke Božje Jeruzalemske svečano misno slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš, te tako uveličao ovaj jubilej. Uz biskupa na misnom slavlju sudjelovali su i župnici preč. Valent Posavec, vlč. Tomislav Leskovar, preč. Davor Štuljan te vlč. Marko Domiter biskupov tajnik. Načelnik Branimir Štimec pohodio je križni put koji je bio prije mise, a popraćen glazbom Puhačkog orkestra župe Vinica. Misno slavlje započelo je velikom svečanom procesijom u kojoj su sudjelovali ministranti, Puhački orkestar župe sv. Marka Vinica, predstavnici Kulturnog umjetničkog društva Vinica u narodnim nošnjama, predstavnici vatrogasaca u svečanim odorama, predstavnici Lovačke udruge Opeka Vinica, predstavnici Športskog ribolovnog kluba Vinica te predstavnici Udruge vinogradara i vinara Vinea Vinica uz ostale predstavnike društvenog, kulturnog, športskog i političkog života općine Vinica. Na početku misnog slavlja preč. Davor Štuljan, voditelj svetišta, domaći župnik pozdravio je sve hodočasnike te je predstavio svetište i njegovo značenje. Biskup Radoš hodočašće župe Vinica na Trški Vrh poistovjetio je s uspinjanjem na Kalvariju u Jeruzalemu gdje se nalazi Isusova majka, pod njegovim križem. U propovijedi je naglasio da uspinjanjem na Trški Vrh nosimo svoj križ i svoje teškoće te ih želimo staviti na Isusov križ te prepoznajemo radost boravka s Bogom. Kao uspomenu na ovu 200. obljetnicu župa Vinica darovala je svetištu kalež i misnicu koji su se koristili na svetoj misi. Djeca iz dječjeg vrtića Vinica pod vodstvom ravnateljice Kesnije Humek  uručili su prigodne poklone biskupu i prisutnim svećenicima. Na kraju svete mise preč. Valent Posavec zahvalio je Općini Vinica i načelniku Štimcu za pomoć pri organizaciji  hodočašća i prijevoz autobusima i svim hodočasnicima. 

Uključivanje Općine

U organizaciju 200. obljetnice hodočašća  vrlo aktivno se uključila i Općina Vinica s načelnikom koji je organizirao i sve ostale udruge s područja Općine Vinica  pa su tako predstavnici Lovačke udruge Vinica kuhali gulaš od divljači, a predstavnici Športskog ribolovnog kluba Vinica kuhali fiš paprikaš za hodočasnike, dok se  Udruga vinogradara i vinara Vinea Vinica pobrinula da pića ostanu hladnima i da nitko ne ostane žedan. Ovim hodočašćem ispunili smo zavjet koji su dali naši predci prije 200. godina, i upravo smo mi to doživjeli što je velika čast, ali i nadalje se preporučamo Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trškom Vrhu da blagoslovi i zaštiti vinički kraj od elementarnih nepogoda koje su postale česte u našem kraju, izjavio je načelnik Vinice Branimir Štimec. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba