Grad Pregrada kroz radionice potiče razvoj odraslih i djece

U Pregradi provedene dvije radionice: “Erasmus akreditacija: mogućnosti za odrasle“ te “Muzej i knjižnica pod kestenom“ za najmlađe

Objavljeno: 17.07.2023. zagorjeinternational

Ovo ljeto u Pregradi održane su dvije radionice. Jedna od njih bila je radionica “Erasmus akreditacija: mogućnosti za odrasle“ koja je bila održana za predstavnike baštinskih ustanova s područja sjeverozapadne Hrvatske, dok je druga bila radionica “Muzej i knjižnica pod kestenom 2023.” koja se već tradicionalno održava kao ljetni program za najmlađe.

Erasmus

Erasmus radionica održala se 10. srpnja u galeriji Muzeja grada Pregrade koji je od 2021. godine nositelj Erasmus akreditacije u području obrazovanja odraslih. Muzej je koordinator konzorcija, u kojem još sudjeluju Općinska knjižnica Krapinske Toplice, Gradska knjižnica Pregrada, Muzej Radboa iz Radoboja i Udruga Kajkaviana – Društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine iz Donje Stubice.

Erasmus akreditacija alat je za organizacije, aktivne u području obrazovanja odraslih, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i školskog obrazovanja, koje se žele uključiti u prekograničnu razmjenu i suradnju. Dodjelom Erasmus akreditacije potvrđuje se da je podnositelj zahtjeva izradio plan za provedbu visokokvalitetnih aktivnosti mobilnosti u okviru razvoja svoje organizacije.

Davor Špoljar, v. d. ravnatelja pregradskog Muzeja koji je ujedno imenovan Erasmus ambasadorom za Hrvatsku u području obrazovanja odraslih, prisutne je upoznao s Erasmus+ programom i njegovim mogućnostima. Prisutni su tako mogli iz prve ruke saznati tijek procesa od registracije ustanove unutar programa do prijave projekta te provedbe istog ako je projekt odobren.

Na radionici su također svoja iskustva podijelili sudionici do sada provedenih aktivnosti. Temeljem Erasmus akreditacije 2021. realizirane su ukupno četiri mobilnosti. Tijekom 2022. godine članice Udruge Kajkaviana iz Donje Stubice sudjelovale su u trima mobilnostima po modelu strukturiranih tečajeva u inozemstvu. U veljači 2022. na mobilnosti u Madridu u Španjolskoj po modelu strukturiranog tečaja pod nazivom “Art History“ sudjelovala je Danica Leštek, članica Predsjedništva Kajkaviane, a krajem lipnja i početkom srpnja 2022. je Ines Krušelj-Vidas, predsjednica Udruge Kajkaviana, sudjelovala na tečaju pod nazivom “Team Leading in Education“ u španjolskom gradu Malagi. Katarina Grgec sudjelovala je u razdoblju od 17. do 22. listopada 2022. u Helsinkiju u Finskoj na strukturiranom tečaju pod nazivom “Universal Design for Learning: Strategies and Digital Tools to Support All Learners“. U razdoblju od 20. do 27. svibnja 2023. djelatnica Muzeja grada Pregrade Lucija Vrhovski sudjelovala je na strukturiranom tečaju “Soft Skills for Teaching Techniques“ u Portu u Portugalu. Temeljem Erasmus akreditacije 2022. djelatnica Gradske knjižnice Pregrada Dora Kolar sudjelovala je na Erasmus mobilnosti po modelu promatranja tuđeg rada (tzv. job shadowing) u Nacionalnoj knjižnici “Ivan Vazov“ u Plovdivu u Bugarskoj. Svaka od njih prezentirala je stečena znanja vezana uz kreiranje i provedbu neformalnih edukativnih programa za odrasle, kao i iskustva stečena prilikom navedenih mobilnosti.

Na događanju su se okupili predstavnici baštinskih ustanova s područja Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije.

Za najmlađe

U sklopu ‘Ljeta u Pregradi’ već se tradicionalno održao i ljetni program za najmlađe pod nazivom “Muzej i knjižnica pod kestenom“. Program je organiziran od strane Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina, u suradnji s Gradskom knjižnicom Pregrada.

Pod krošnjama kestena na Trgu Gospe Kunagorske dvadesetak mališana iz Dječjeg vrtića “Naša radost“ Pregrada, kao i desetak djece starijeg uzrasta sudjelovalo je na likovnoj radionici. Djeca su na raspolaganju imala razna sredstva za crtanje i slikanje, a zadatak je bio nacrtati ili naslikati pregradske motive – zgradu muzeja i knjižnice te župnu crkvu. Djeci je pomagala pregradska slikarica Višnja Golubić koje je i vodila radionicu. Kao rezultat ove radionice nastali su prekrasni radovi s navedenim motivima koji će biti izloženi u zgradi muzeja i knjižnice.

Navedeni program održava se već tradicionalno od 2018. godine, a sufinanciran je sredstvima Krapinsko – zagorske županije u sklopu muzejske djelatnosti Muzeja grada Pregrade.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba