U vrijeme nesnosnih ljetnih vrućina mnogi ovo rade, a da ni ne znaju da ih može skupo koštati

Jeste li znali da možete dobiti kaznu ako na automobilu ostavite otvoren prozor? Evo i zašto

Objavljeno: 17.07.2023. zagorjeinternational

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje ukupno 310 zakona prema kojima vas policija može kazniti, a među njima su i oni malo manje poznati. Tijekom nesnosnih ljetnih vrućina, mnogi vozači ostavljaju otvoreni prozor kako bi smanjili pregrijavanje automobila.  

Prema Zakonu, vozač, prije nego napusti vozilo, mora poduzeti sve mjere da spriječi da automobil sam krene s mjesta ili da ga druge osobe pokrenu, a to uključuje gašenje motora, zaključavanje vozila, uzimanje ključa, ali i zatvaranje prozora. Kazna za to je 30 eura, piše 24sata

Za telefoniranje i nekorištenje pojasa platit ćete 130 eura, kao i za prekoračenje brzine u naselju od 20 – 30 kilometara na sat. Za prekoračenje van naselja od 10 – 30 kilometara na sat kazna je 60 eura, a od 30 – 50 kilometara na sat je 260 eura. 

Ako pak, natrpate gepek raznim stvarima za more, a neke od njih vise i zaklanjaju registraciju – kazna je od 130 – 260 eura. Djeca niža od 150 centimetara moraju biti u sjedalicama, kazna za to je 130 eura. Ako vozite i pijete lijekove koji utječu na psihofizičke sposobnosti i sposobnost upravljanja vozilom, platit ćete 130 eura, mogu vam oduzeti i dozvolu pa čak možete završiti i u zatvoru. I pospanost je često uzrok nesreća. Ako vas policija uhvati pospane za volanom, može vas kazniti sa 130 – 260 eura. 

Slalom vožnja van autoceste kažnjava se sa 130 eura, a na autocesti – duplo! A, 260 eura je i kazna za blicanje ili ne pridržavanje sigurnosnog razmaka. Za vožnju u suprotnom smjeru na autocesti kazna je od 1320 – 2650 eura ili 60 dana zatvora. Ako mislite da ćete proći nekažnjeno za bacanje sitnog otpada iz auta, promislite još jedanput. Kazna za to je 130 eura. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba