INTERES ZA OBRTNIČKA ZANIMANJA RASTE: U ljetnom roku u zagorske škole upisano 1203 učenika, za jesen ostalo 128 slobodnih mjesta

KOLAR: Ključno je da osiguramo radnu snagu za naše tržište, a ne za neka zanimanja koja su potrebna Njemačkoj ili Irskoj

Objavljeno: 17.07.2023. Vanja Hozmec

Ljetni rok za upise u srednje škole trajao je od 28. lipnja do 7. srpnja, a službeni rezultati su objavljeni 10. srpnja. Na području Krapinsko – zagorska županije sveukupno je bilo odobreno 1364 upisnih mjesta u 61 razredni odjel. 

Kako je izvijestila dožupanica Jasna Petek, na ljetnom su roku popunjena 1203 mjesta, što je 26 više nego prošle godine, odnosno, popunjeno je 88 posto kapaciteta.

– Za drugi upisni rok, takozvani jesenski, ostalo nam je 128 upisnih mjesta u svih naših devet srednjih škola – izvijestila je dožupanica Petek koja se je posebno osvrnula na ona zanimanja koja Županija izravno podupire:  

‘Pratimo potrebe tržišta’

– Naglasila bi upise u deficitarna zanimanja, gdje Krapinsko – zagorska županija s partnerima HZZ-om, Gospodarskom i Obrtničkom komorom, kontinuirano prati potrebe tržišta rada te nastojimo upisnim kvotama odgovoriti na te potrebe. Tako i ove godine imamo 15 najtraženijih zanimanja koje Županija za sljedeću školsku godinu stipendira, a to su mahom sve strukovna zanimanja. Za ta zanimanja interesiralo se 185 učenika što je za 30 učenika više nego lani. Popunjene su kvote za instalatera grijanja i klimatizacije, bravara i vozač motornih vozila. Naravno ostalo je nešto mjesta u deficitarnim zanimanjima kao što su zidar, tesar, vodoinstalater, strojobravar, konobar, kuhar, soboslikar i elektroinstalater – kazala je zamjenica Petek te poželjela učenicima puno uspjeha u školovanju.

Ljetnim upisnim rokom iznimno je zadovoljna i ravnateljica Škole za umjetnost, grafiku, dizajn i odjeću Zabok, Božica Šarić. Kako je rekla, traži se mjesto više u umjetničkim zanimanjima.

– U programe medijski tehničar, web dizajner i grafički urednik/dizajner, upisali smo pune razredne odjele po 24 učenika. Isto tako, u sektoru likovne umjetnosti i dizajna možemo biti zadovoljni budući da učenici tu imaju i provjeru likovnih i glazbenih sposobnosti, a i to smo uspješno obavili. Zbog izuzetnog interesa za dodatna zanimanja, konkretno, likovna umjesnost i dizajn, bilo je upita za jesenski rok. Naime, smanjena nam je kvota zbog DPS-a na 20 učenika pa smo zatražili još šest mjesta koja će biti slobodna u jesenskom roku. Prijamni ispit bit će 24. kolovoza za sve zainteresirane – kazala je ravnateljica Šarić te je otkrila kako je bilo i upita za raseljenu djecu iz Ukrajine, stoga je i za njih poslan zahtjev na Ministarstvo. 

Ravnatelj SŠ Krapina Ivica Rozijan izvijestio je da je 90 posto mjesta u školi popunjeno.

– Ostalo je još nekoliko slobodnih mjesta u prirodoslovno-matematičkoj i jezičnoj gimnaziji te za zanimanja elektromehaničara i prodavača – izvijestio je Rozijan.

Ravnateljica SŠ Oroslavje Natalija Mučnjak naglasila je da više nema gimnazije u Oroslavju, no da je nakon tri godine pauze, ponovno uvedeno zanimanje ‘bravar’. 

– Moram istaknuti i da se svih šest učenika, koliko je bilo slobodnih mjesta, upisalo u ovaj program u ljetnom roku. Ostalo nam je jedno mjesto za zanimanje ‘vodoinstalater’, ‘stolar’, a ostala obrtnička zanimanja su nam popunjena – rekla je Mučnjak te istaknula da je svakako vidljiv pozitivan trend upisivanja učenika u strukovne programe. 

Dobra popunjenost 

Ravnateljica Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok, Bibijana Šlogar izvijestila je da je program opće gimnazije popunjen (upisano 52 učenika), a da je u programu jezične gimnazije ostalo šest mjesta, dok su u prirodoslovno-matematičkoj ostala dva slobodna mjesta za jesenski rok.

Ravnateljica SŠ Bedekovčina Vera Hrvoj je pak izvijestila o novostima vezanim uz školske programe.

– Ono što je novost, to je da je bio velik interes za četverogodišnja zanimanja u graditeljstvu, građevinski i arhitektonski tehničar, i zbog velikog broja prijavljenih učenika s izvrsnim rezultatima i uspjehom u osnovnoj školi, reagirali smo i tražili smo suglasnost osnivača što smo i dobili te zahvaljujemo, a također i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, tako da smo ove godine upisali jedan razred građevinskih tehničara i jedan razred arhitektonskih tehničara. Što se tiče ostalih četverogodišnjih zanimanja, u ljetnom roku smo odmah popunili razred fizioterapeutskih tehničara i medicinskih sestara, a 11 mjesta nam je ostalo u agrotehničarima. Što se tiče trogodišnjih strukovnih zanimanja u graditeljstvu, također smo zadovoljni jer se povećava broj i interes učenika za trogodišnja strukovna zanimanja koja su deficitarna, tako da smo ove godine upisali pet zidara i ostaje nam jedno slobodno mjesto za jesenski rok. Također, ostala su nam četiri slobodna mjesta u zanimanju tesar, a što se tiče sektora poljoprivrede, trogodišnjeg strukovnog programa, ostalo nam je slobodno mjesto u poljoprivrednim gospodarstvenicima, četiri slobodna mjesta u sektoru strojarstva, ostalo je slobodnih mjesta i u zanimanju plinoinstalater (devet slobodnih mjesta) i u zanimanju soboslikar, ličilac i dekorater (10 slobodnih mjesta) – izvijestila je Hrvoj.

Također, kako Srednja škola Bedekovčina u svom sastavu ima i učenički dom, ravnateljica je pozvala sve zainteresirane iz udaljenijih mjesta da se prijave, čak i ako neće pohađati SŠ Bedekovčina nego neku drugu. 

– U učeničkom domu još ima dovoljno mjesta pa nas mogu posjetiti, raspitati se i eventualno doći i biti smješteni u učenički dom Srednje škole Bedekovčina – poručila je Hrvoj. 

Ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec rekla je kako su programi ekonomije i trgovine u školi u potpunosti popunjeni, a tri mjesta su ostala za zanimanje prodavača.

– Turizam i ugostiteljstvo, gdje su hotelijersko turistički tehničari, THK, komercijalisti za ugostiteljstvo, sve je to popunjeno, a puni su i kuhari i konobari. Ostalo je mjesta jedino u našem eksperimentalnom zanimanju za ugostiteljskog tehničara i to mislim da nismo na vrijeme uspjeli doći do roditelja jer je dosta kasno došlo odobrenje Ministarstva za upis u to zanimanje. Njih imamo na jesenskom roku, a druge školske godine, kada ćemo biti u jednoj od najljepših i najmodernijih škola u Hrvatskoj, uz ova zanimanja koja imamo, uvest ćemo i neka nova i mislim da ćemo uspjeti upisati sve jer smo, prema saznanjima kolega, u sektoru turizma i ugostiteljstva jedna od boljih škola prema broju upisnih mjesta koja smo uspjeli popuniti – poručila je ravnateljica Jurec.

Kako je otkrila, te je nove programe osmislio školski tim i po prvi se puta izvode u Hrvatskoj. 

– Od druge godine oni će biti dostupni svim školama u Hrvatskoj da ih izaberu. Jedno je četverogodišnje, to je tehničar za ugostiteljstvo, a drugi je program specijaliziran za djecu s teškoćama, pomoćni ugostitelj. Tamo se učenici upisuju na preporuku i obradu Zavoda za zapošljavanje. Znači, to su dva nova zanimanja koja lani nismo imali. Također, nastojat ćemo druge godine i mi izabrati ono što naši gospodarstvenici traže, a to ćemo realizirati u redovnom obrazovanju ili u kratkim programima za usavršavanje i osposobljavanje i obrazovanje odraslih – dodala je Jurec. 

Ravnateljica SŠ Pregrada Vilmica Kapac rekla je da je ove godine posebno velik interes bio za programe ‘farmaceutskog tehničara’ i prirodoslovnu gimnaziju.

– Ti su programi popunjeni s nešto više učenika od planiranog i time smo posebno zadovoljni. Isto tako, moram reći da su popunjena sva mjesta u Učeničkom domu tako da za jesenski rok za sada mjesta nema – rekla je ravnateljica Kapac.

Ravnatelj SŠ Zlatar Mladen Pavetić je rekao da su gotovo svi kapaciteti popunjeni, a da je mjesta za jesenski rok ostalo samo u programima opće gimnazije (nekoliko mjesta) te jedno mjesto za program ‘tehničar za logistiku i špediciju’. 

Ravnateljica SŠ Konjščina Milojka Rataić zahvalila je učenicima koji su odabrali i upisali Srednju školu Konjščina gdje je, kako je rekla ravnateljica, ostalo svega nekoliko slobodnih mjesta.

Radna snaga 

Župan Željko Kolar rekao je da brojke zadovoljavaju. 

– Upisano je 1203 učenika, 26 više nego lani, i to čini 88 posto upisanih, a što je odličan rezultat. Uz zadovoljstvo koje mi dijelimo, vjerujem da su zadovoljni i naši obrtnici i gospodarstvenici jer vidimo da su se strukovna obrazovanja ponovno sjajno popunila. Četverogodišnji programi su gotovo 100 posto popunjeni, deficitarna zanimanja su povećana sa 155 na 185 i to je sjajan rezultat, ali potvrda nama da smo na dobrom putu i da radimo sinergiju između gospodarstva, naših srednjih škola i Županije kao njihovog osnivača – rekao je Kolar pa nastavio:

– Ključno je da osiguramo radnu snagu za naše tržište rada, za naše gospodarstvenike s područja županije, a ne za neka zanimanja koja su potrebna Njemačkoj ili Irskoj. Ove smo godine to napravili vrlo dobro – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba