Nemojte dopustiti da vas prevare prilikom nabavke rabljenog auta

Kupujete auto? Ove cake morate znati

Objavljeno: 26.04.2024. zagorjeinternational

Kupovina rabljenog automobila često je uzbudljiv proces, ali važno je biti oprezan jer prevaranti vrebaju i koriste se raznim tehnikama kako bi namamili potencijalnu žrtvu, piše Večernji list

Budući da su prevare na tržištu rabljenih automobila česte, stručnjaci iz carVerticala, tvrtke za obradu podataka o automobilima, podijelili su savjete za prepoznavanje uobičajenih prevara i kako se zaštititi od gubitka novca. 

Kad kupuješ automobil, važno je odabrati mudro. Osiguraj da će ti novi automobil zadovoljiti potrebe. Prije nego što se odlučiš, provjeri povijest automobila kako bi izbjegao skupu grešku i bio siguran u svoj izbor. Da bi uštedio vrijeme, filtriraj svoje opcije prije testne vožnje koja može potrajati. I na kraju, iskoristi prikupljene podatke kako bi pregovarao za bolju ponudu i snizio cijenu automobila. 

Prevaranti oglašavaju automobile koji se čine kao povoljna ponuda. Zatim uvjere potencijalnog kupca da se automobil nalazi na udaljenoj lokaciji i traže da se novac prebaci unaprijed, piše N1. Često se pretvaraju i da postoje drugi zainteresirani kupci kako bi stvorili osjećaj hitnosti. Nakon što novac bude prebačen, oni ga podignu i obrišu oglas te potpuno nestanu. 

Prevaranti prave lažne web-stranice prodavača automobila na kojima pokazuju vrlo privlačne ponude. Često su ove web-stranice vrlo slične poznatim lancima autokuća ili brendovima, i koriste gotovo identične poveznice. Jednom kada kupci pronađu te ponude i kontaktiraju navodnog prodavača, od njih se često traži da plate unaprijed i izgube novac. Kupci bi uvijek trebali dobro paziti na svaku internetsku stranicu na kojoj uplaćuju novac, a ako ponuda izgleda predobro da bi bila istinita, vjerojatno i jest. 

Ponekad prodavači izbjegavaju spomenuti prošlost automobila u stranim zemljama. Čak i ako je automobil uvezen prije pet ili osam godina, to je još uvijek važna informacija koja može biti ključna pri donošenju odluke. Uvoz automobila relativno je jednostavan i jeftin, zbog čega mnogi automobili kupljeni u jednoj državi završavaju u drugoj. Međutim, tijekom prekograničnih transakcija, može se manipulirati kilometražom te sakriti neka oštećenja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba