Povratak korijenima: Cilj je povećanje samodostatnosti i smanjenje ovisnosti o uvozu

Podravka sama uzgaja čak 11.000 tona povrća – već je samodostatna u proizvodnji cikle i graška

Objavljeno: 16.07.2023. admin

Podravka je u Strategiji održivog poslovanja do 2030. godine zaključila kako će povećati vlastitu poljoprivrednu proizvodnju, revitalizirati kooperantsku suradnju s poljoprivrednicima te modernizirati industrijsku proizvodnju i preradu voća i povrća.

Glavni je cilj povećanje samodostatnosti i smanjenje ovisnosti o uvozu ključnih sirovina. Podravka je danas samodostatna u proizvodnji cikle i graška. Lani je tvrtka na vlastitim površinama uzgojila i oko 600 tona paprike koja se koristi za proizvodnju ajvara te filet paprike, piše Danica.

Ove godine očekuje se dvostruko veći urod te je za tu potrebu angažirano oko 40 hektara vlastitih poljoprivrednih površina koje su pod navodnjavanjem. Velika je novost i 110 hektara rajčice u Podravini, također na navodnjavanim površinama: 80 hektara vlastitih površina i 30-ak hektara kod kooperanata.

Ta će se rajčica ove godine preraditi u tvornici u Umagu, a već iduće godine, prema najavi šefice Podravke Martine Dalić, u novom pogonu u Varaždinu, vrijednom 100 milijuna kuna i kapaciteta prerade od 35.000 tona godišnje. Tvornica u Umagu se nakon ovogodišnje sezone prerade zatvara, a nekretnine prodaju.

U Podravki otkrivaju kako ovog trena imaju oko 1500 kooperanata i proizvođača u proizvodnji voća, povrća i žitarica u Hrvatskoj. Tvrtka danas ima oko 570 hektara poljoprivrednog zemljišta, 160 hektara je pod navodnjavanjem.

Na tim površinama Podravka godišnje proizvodi čak 11.000 tona povrća i drugih ratarskih kultura. U svojoj proizvodnji koristi čak oko 200 poljoprivrednih sirovina – od voća i povrća do žita. Samo pšenice im godišnje treba 90-ak tisuća tona.

Ove godine pak grašak je posijan već na 75 hektara vlastitih površina te se planira proizvesti oko 460 tona, a kooperanti će uz to proizvesti još 200-tinjak tona.

Podravka je tijekom procesa restrukturiranja sredinom 90-ih godina, uz podršku stranih konzultanata, odustala od vlastite poljoprivredne proizvodnje. Danas se vraća korijenima. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba