PROMJENA POČINJE POZIVOM! Linija za žrtve kaznenih djela i prekršaja u RH obilježava desetljeće rada

HALO, 116 006! Na ovaj broj je u deset godina više od 15.000 žrtava nasilja vapilo za pomoći – četvrtina su muškarci

Objavljeno: 16.07.2023. AB

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006 linija obilježava deset godina svog djelovanja kao linije za žrtve kaznenih djela i prekršaja u Hrvatskoj. Kao peta osnovana linija za žrtve s europskim standardiziranim brojem 116 006, od svog začetka do danas zaprimila je više od  15.000 poziva žrtava i svjedoka kaznenih djela te osoba koje se žele informirati o svojim pravima u kaznenom i prekršajnom postupku.

Pozivom na broj 116 006, žrtve i svjedoci te članovi obitelji mogu zatražiti sveobuhvatnu podršku koja uključuje: emocionalnu podršku, informacije o vlastitim pravima, o tijeku kaznenog ili prekršajnog postupka i o novčanoj naknadi žrtvama te kontakt institucije ili organizacije civilnog društva koja nudi tip usluge koju pozivatelj ili pozivateljica procijene potrebnom. 116 006 linija je dostupna 24 sata svakim danom sve dane u godini, uključujući vikende, blagdane i praznike. Besplatna i anonimna 116 006 linija dostupna je na području cijele Republike Hrvatske na hrvatskom i engleskom jeziku. Podršku mogu ostvariti neovisno da li je kazneno/prekršajno djelo prijavljeno nadležnim institucijama.

Od 2013. 65 posto svih pozivatelja su žene, a posljednjih godina – od 2019. do danas ta je brojka bliže 75 posto žena i 25 posto muškaraca. 

Pozivateljice su češće žrtve rodno uvjetovanog nasilja –  nasilja u obitelji, seksualnog nasilja i nametljivog ponašanja, dok su pozivatelji češće žrtve fizičkih napada. Počinitelji navedenih kaznenih djela nad ženama najčešće su muškarci – njihovi bivši ili sadašnji partneri, članovi obitelji, prijatelji i poznanici.

116 006 linija kroz godine neprestano se prilagođava rastućim potrebama ranjive skupine kojoj pruža podršku, proširujući svoje usluge i prihvaćajući nove tehnologije da bi poboljšala dostupnost i doprla do šireg građanstva. Predanost inovacijama i napretku primjer je posvećenosti osiguravanju toga da svaka žrtva i svjedok imaju pristup potpori koja im je potrebna, bez obzira na njihove okolnosti. Nove načine komunikacije i pristup žrtvama ostvaruje se kroz projekte koje provodi NPC – CHAT for Victims kojim se nastoji omogućiti osobama s invaliditetom i svim onim građanima koji iz raznih razloga podršku ne mogu potražiti putem telefona da isto učine putem prilagođenog chata.

Projektom naprednog referiranja, koji se provodi u suradnji Ministarstva pravosuđa i uprave te Ministarstva unutarnjih poslova, u šest županija s ciljem pristupanja žrtvama kaznenih djela odmah po njihovoj prijavi kaznenog djela policiji žrtve se informira o mogućnosti da ih kontaktiraju stručnjaci ispred 116 006 linije te im se pruži podrška i informacija kada su one najpotrebnije.

Kroz godine liniji su se obraćale žrtve iz svih dijelova Hrvatske, pokazujući da kazneno djelo ne bira mjesto ni vrijeme te da žrtve iz svih dijelova države trebaju i traže pomoć i podršku u trenucima straha, nesigurnosti i neizvjesnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba