NAČELNIK POLJAK NAJAVIO: U Bednju dolazi žičara

DUGA 2700 METARA, VRIJEDNA 4,8 MILIJUNA EURA: Protezat će se od Hotela ‘Trakošćan’ do vrha Ravne Gore

Objavljeno: 16.07.2023. Vanja Hozmec

“Nujljepši kemauček svijeta”, kako Bednjanci vole govoriti za svoj kraj, uskoro bi trebao dobiti još jednu pravu atrakciju. Uz Dvor Trakošćan koji se smatra jednim od najvećih bisera ovog dijela Hrvatske uz pripadajuće jezero, u Bednji će se, prema svemu sudeći, uskoro početi graditi žičara. 

Početna će stanica biti smještena odmah iza Hotela ‘Trakošćan’, a cilj će se nalaziti na Ravnoj Gori, odnosno, žičara će se protezati na oko 2700 metara, a bit će panoramskog tipa. 

FOTO: ilustracija

Nešto novo

Kako nam je rekao načelnik Bednje Damir Poljak, ideja je nastala iz potrebe. 

– Uvijek nastojimo promišljati kako poboljšati našu turističku ponudu i oživjeti naš kraj kojeg mi od milja zovemo ‘nujljepši kemauček svijeta’. Dakle, glavni je cilj bio da poboljšamo našu turističku ponudu jer smo shvatili da, osim kontinentalnog turističkog bisera, Dvora Trakošćan i naše doista prekrasne prirode, moramo našim posjetiteljima dati i druge sadržaje – govori načelnik Poljak. 

Osim atraktivnosti i proširivanja ponude, ističe načelnik je, dodatni razlog za izgradnju žičare su i ljubitelji sporta koji su česti gosti u Bednji.

– Naša Ravna Gora vrlo je popularna destinacija za ljubitelje sporta, a posebno za paraglajdere jer na njoj imamo dvije sletne staze. Međutim, paraglajderi trenutno automobilom moraju doći do gore ili ih mora netko voziti. Sinulo nam je stoga da bi žičara dobrodošla, što iz praktičnih razloga, što zbog atraktivnosti – dodaje načelnik.   

Kao što smo naveli, žičara će se protezati od Hotela ‘Trakošćan’, a vodit će sve do vrha Ravne Gore, između crkvice i Pustog duha. Prvi se problem javio jer ona nije bila ucrtana u prostorni plan Općine Bednja, no načelnik nam je otkrio da se taj problem rješava.

– U tijeku je izmjena prostornog plana u kojeg je žičara za sada ucrtana kao linijska infrastruktura. Po proglašenju, odnosno donošenju prostornog plana Općine Bednja, mi ćemo raspisati i natječaj za privatnog koncesionara koji bi žičaru u konačnici i izgradio – kazao nam je Poljak.  

Razgovori obavljeni

Što se samog projekta tiče, zainteresiranih za gradnju ima.

– U ovom trenutku mogu reći da su kontaktirani potencijalni izvođači koji bi bili zainteresirani, a interesa svakako ima. Također, već smo obavili i neke razgovore, a procijenjena vrijednost ukupne investicije je za sada 4,8 milijuna eura od čega ćemo mi izdvojiti 50 posto iznosa. Također, u sam projekt možemo uključiti i druge strane koje su zainteresirane. S obzirom na sve, očekujemo da bismo negdje krajem ove godine, ili početkom iduće, mogli raspisali natječaj za izvođača – dodaje na kraju načelnik Poljak.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba