U Zaboku održana uvodna konferencija hvaljenog i nadaleko priznatog projekta “MIPOS III”

“Primjetno raste broj zainteresiranih žena, ali i krajnjih korisnika. U ovoj fazi ih je 208, odnosno čak 1270”

Objavljeno: 14.07.2023. Vanja Hozmec

U Zaboku je održana uvodna konferencija projekta “MI POmažemo Starijima (MIPOS) III vol. I”. Projekt je to čiji je nositelj Grad Zabok, a koji je krenuo 24. ožujka ove godine i trajat će do 24. studenoga. 

Nastavkom ovog hvalevrijednog projekta nastavljaju se aktivnosti iz prethodnog projekta “MIPOS II – zapošljavanje nezaposlenih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem te pružanje potpore i podrške starijim i nemoćnim osobama”, a sve s ciljem smanjenja siromaštva i socijalne isključenosti te revitalizacije ruralnih i teško dostupnih područja.

Partneri 

Pročelnica Upravnog odjela za strateške projekte i EU fondove Anamarija Koprek izvijestila je da je ukupna vrijednost projekta 195.539,85 eura, a financira se preko Europskog socijalnog fonda. Također, prisjetila se ovom prilikom i prošlih projekta, ali i uspješne suradnje partnera koja se nastavlja i u ovoj fazi. 

– Grad Zabok je prošle godine u svibnju prijavio “MIPOS III”, koji je omogućio provedbu svih aktivnosti iz prethodnih dvaju projekta. U ožujku prošle godina sklopljen je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojim je definirano trajanje projekta od osam mjeseci, a njime su dodijeljena i bespovratna sredstva. Isto kao i proteklih godina, projekt se provodi u partnerstvu sa svima onima s kojima je prethodno ostvarena suradnja. Tu su područni ured HZZ-a Krapina, Centar za socijalnu skrb Zabok i Donja Stubica, a tu su uključene i organizacije civilnog društva s područja gdje se nalaze krajnji korisnici. Točnije, to su GDCK Zabok, Donja Stubica te Udruga invalida Bedekovčina – rekla je pročelnica Koprek koja je prezentirala i samu zadaću projekta: 

– Cilj nam je zaposliti 30 nezaposlenih žena koje imaju najviše završeno srednjoškolsko obrazovanje i pripadaju ranjivim skupinama. One će pružati pomoć starijim i nemoćnim osobama. Ukupno su aktivnosti usmjerene na 180 korisnika koji će biti uključeni u projektne aktivnosti – kazala je pročelnica Koprek te naglasila kako je projekt ciljano namijenjen smanjenju siromaštva. 

Predstojnik krapinskog Podučnog ureda HZZ-a Goran Vukmanić podsjetio je da je prva faza ovog projekta krenula još 2018. godine.

– Na području Krapinsko – zagorske županije u prve dvije faze ukupno je bilo uključeno 317 žena u projekt “Zaželi“ kojem pripada i iz kojeg proizlazi projekt “MIPOS”. Bitno je istaknuti da, unatoč tome što smo smatrali da će možda postati problem pronaći zainteresirane žene koje će skrbiti o osobama u potrebi, u ovoj trećoj fazi na području županije imamo uključeno čak 208 žena pa vidimo određeni rast, no rast je i u obuhvatu korisnika pa smo tako u prvoj fazi imali uključeno 830 korisnika, dok je sad u ovoj trećoj fazi obuhvaćeno čak 1270 korisnika – izvijestio je Vukmanić. 

Dodao je da je ovaj projekt potreban i uspješan, a to govore iskustva samih krajnjih korisnika.

Četvrta faza

– Njima je ona lijepa riječ koju na dnevnoj bazi dobivaju od naših žena koje su uključene u ovaj program, zapravo možda i jedini kontakt s ljudima tokom tog dana, tako da se uspjeh projekta očituje upravo u toj komponenti, a sve drugo možemo zanemariti. Da je projekt doista uspješan prepoznato je i u nekim drugim zemljama Europske unije koje su uzele ovaj projekt kao ogledni primjer pomoći starijima, ali i osobama kojima je pomoć potrebna – rekao je Vukmanić te dodao kako već sada postoje naznake da će biti i četvrte faze koja će trajati nešto duže. 

Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek rekao je da se nada kako će se ovaj projekt provoditi još dugi niz godina jer je vidljivo da se njegovi ciljevi ostvaruju. 

– Primarna funkcija ovog projekta, a to je da se pomaže starijima, potrebitima i da kao društvo pokazujemo osjetljivost prema tim kategorijama naših sugrađana, doista je postignuta. Ako se nastavi pad inflacije i gospodarski rast i razvoj, bit će malo teže pronaći osobe za taj posao, no treba se potruditi i ne gubiti nadu jer konačni nas rezultat obvezuje i tjera na to da uspijemo – poručio ja Hanžek i dodao:

– Vjerujem da i moji kolege gaje nadu da će iduća faza projekta trajati dulje, da ćemo proširiti broj korisnika jer znamo da ih je sve više, te da ćemo imati podršku naših partnera iz službenih institucija, Centra za socijalnu skrb, Zavoda za zapošljavanje, ali i naših partnera iz udruga civilnog društva, posebno Crvenog križa – rekao je gradonačelnik Hanžek.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba